vineri, 14 septembrie 2012

Zacusca cu ghebe


Ghebele sunt niste ciuperci de padure maroniu inchis, cu codita subtire, nu prea mari, care cresc in grupuri. In perioada aceasta se gasesc pe piata, desi, din cauza secetei, recolta este mai mica decat in alti ani si mai tarzie.


In zona de munte se obisnuieste sa se pregateasca din ghebe diferite mancaruri, iar de conservat, se conserva mai ales sub forma murata in otet, in combinatie cu gogosari feliati, si in zacusca, in loc de vinete.

Pentru zacusca de ghebe se procedeaza exact ca si pentru zacusca de vinete, inlocuind vinetele cu ghebe, in aceeasi cantitate sau ceva mai putin. Si reteta de zacusca de hribi este foarte buna.


Mai inainte de a folosi ghebele in zacusca este indicat sa le fierbeti in apa sarata 15-20 de minute, pentru ca lasa un fel de mucilagiu, apoi aruncati apa si scurgeti bine ghebele, pe care le dati prin masina de tocat inainte de a le pune in zacusca. Iarna e o mancare de post gustoasa si un aperitiv sau un mic dejun foarte la indemana.

Pofta buna!


Alte retete de zacusca:


Zacusca de peste
Zacusca de hribi
Zacusca americana
Zacusca din legume crude
Zacusca de vinete



4 comentarii:

  1. vin si eu la o portie,cat de mica vrei tu,dar vreau si eu,,,yamiiiii!!puppp!!

    RăspundețiȘtergere
  2. O bunatate de zacusca.Imi plac asa mult ciupercile.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela, Dia, veniti la o portie, acum cat mai este o farfurie cu zacusca la frigider :)

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).