duminică, 28 august 2011

Zacusca din legume crude

Zilele astea am bucătărit oarece zacuști, iar azi o postez pe aceea care mi-a plăcut cel mai mult. Este prima dată când fac aceasta zacuscă și vreau să spun că a ieșit exact la fel de bună ca și tartina pe care am gustat-o când am cerut rețeta, unei colege de serviciu, acum mai mulți ani.


Această zacuscă poate fi făcută mâncare pe timp de iarna, înlocuind cu mult succes o tocana de legume. I se poate adăuga orez, măsline, carne, cartof, sau orice altceva doriți si iese o mâncare excelenta.

Așadar o porție are următoarele cantități (eu am făcut o porție și jumătate): 0,5 l ulei, 1 kg, ceapa, 3 kg gogosari, 1 kg ardei, 1 kg de morcov, 400 g bulion (pasta de tomate), 3-4 foi de dafin, sare, piper.

Legumele se spala, se curata de coji, de cotori si de seminte, dupa care se procedeaza astfel: ceapa se taie pestisori, morcovul se rade pe razatoarea mica iar gogosarii si ardeii se dau prin masina de tocat carne.


Uleiul, ceapa si o cana de apa se pun intr-un vas pe foc potrivit, eventual un vas cu capac (eu nu am avut) pana cand se moaie bine ceapa. Dupa aceea se adauga celelalte legume si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand.


Dupa o ora, sau o ora si jumatate de fierbere (depinde cat de scazuta va place zacusca - dar cand incepe sa se prinda de fundul vasului, oricum inseamna ca este fiarta) se adauga bulionul ori pasta de rosii, aproximativ 3 lingurite de sare si se mai lasa sa dea cateva clocote, inca 5-10 minute.


Acum se amesteca mai des, pentru ca de la bulion se poate prinde mai repede de fundul vasului.
Dupa ce ati inchis focul de la aragaz, rupeti bucatele foile de dafin, adaugati o lingurita rasa de piper si amestecati bine zacusca. Imediat se pune in borcane bine spalate si perfect uscate, se capseaza si se aseaza intre pături, aşa, fierbinţi.


Se lasa invelite cca 24 de ore, dupa care, chiar daca sunt calde inca, se duc la camara sau la boxa.
Daca nu va place aceasta metoda de sterilizare, le puteti fierbe la bain marie, sau le puteti da la cuptor. Orice metoda de sterilizare este buna atata vreme cat conserva rezista in timp si nu mucegaieste. 

Poza de aproape:


Poza de foarte aproape:


Si reteta:

Pofta buna! :)


Alte rețete de zacusca pe acest blog:

Zacusca de peste
Zacusca de hribi
Zacusca americana
Zacusca de vinete
Zacusca cu ghebe




8 comentarii:

  1. Ce buna-i!
    Pune-mi si mie o felie :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Deja te-ai apucat de bunatati pentru camara?Trimiti si la Craiova o sarja!pup,Oana!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am apucat, Teo, ca saptamana asta incep serviciul si nu mai am timp de ele. Trimit, cum sa nu trimit! :)

    Oana

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte apetisanta pare reteta asta, multumim ! O reteta grozava, care nu e departe de cea pe care o fac eu. Uitati si varianta mea : cu 2 kg din fiecare (ceapa, gogosari sau ardei kapia, ardei gras, morcovi), fara dafin si cu sare mai putina. Eu nu pun apa, ci doar calesc intr-o jumatate de ulei ceapa solzisori si abia cind e inmuiata ceapa adaug ardeii si gogosarii dati pe robot. Se fierbe cam 40 de minute, apoi adaug morcovii fierti in coaja in prealabil, taiati si ei tot cu robotul. Mai clocotesc ei vreo 20-30 de minute, apoi pun o jumatate de cutie de pasta de tomate (la mine in camara Sultan e regele bulioanelor!:) ) si le imprietenesc pe toate inca vreo 15-20 de minute. Gust, potrivesc de sare si piper, dau de o parte, torn in borcane si sterilizez.

    RăspundețiȘtergere
  5. Are o culoare splendida Oana draga !
    Sigur ce a si tare gustoasa de la ardeii copti( asa ii pun eu , apoi ii toc) .
    Imi place ca nu i-ai pus nici vinete...tre'sa fie tare buna cu oleaca de pita proaspata scoasa atunci din cuptor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culoarea este de la morcov. Nu, Sidy, eu nu pun ardei copti in zacusca asta, numai in aceea de vinete. Am probleme cu stomacul de la zacusca aia cu ingredientele coapte intai. Imi place enorm, intotdeauna mi-a placut, sunt o zacuscomana :))) dar de v reo 2-3 ani ma arde la stomac zacusca aia clasica. :( trebuie doar sa gust din ea...!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).