marți, 1 septembrie 2020

Zacuscă de ardei kapia

Zacuscă de ardei kapia

Anul trecut nu am făcut zacuscă, dat fiind că am intrat mai devreme în noul an școlar și nu am mai avut când să fac. Plus de asta, de regulă, la noi, în zona de munte, gogoșarii apar mai târziu și este bine să coci vinetele și ardeii în vară, să le pui la congelator, apoi când apar gogoșarii să faci zacusca. Lucrul ăsta nu e chiar atât de simplu, mai ales când congelatorul are 3 sertare nu foarte mari, dar nu pot să pun în ele multe legume. Sunt o carnivoră și în afară de caș, unt, pătrunjel și mărar verde plus 2-3 pungi de legume congelate, nu pot să pun în congelator, pentru că îl umplu cu carne. Așa că anul trecut mi-am zis că nu e nimic, poate voi căpăta niște zacuscă de pe ici de colo, de la o rudă, de la o prietenă, sau voi cumpăra. De primit nu am prea primit, însă am cumpărat, deși gustul zacuștelor de la market, chit că li se face reclamă că ar fi ca la mama acasă, este întotdeauna același indiferent de firma producătoare, și e foarte amar. Eu, de cârcotașă ce sunt, mai bănuiesc că nici nu au exact ingredientele trecute pe etichetă, dar nu mai contează - gustul este amar și asta nu-mi place deloc, așa că mai bine m-am lipsit de zacuscă anul trecut, cu toate că i-am dus dorul în fiecare zi.

Dar dacă tot a venit vorba, gustul amar al zacuștii vine din mai multe surse: dacă ardeii și gogoșarii sunt copți în cuptor, ei vor fi amari. Probabil de la fumul care intră în legume. Dacă ardeii și gogoșarii sunt doar pârliți, și rămân mai degrabă cruzi decât copți, zacusca va ieși amară. Dacă legumele, inclusiv vinetele, stau prea mult pe foc și se ard, iarăși zacusca iese amară. Așa că, pentru o zacuscă dulceagă, e necesar să stați lângă legumele puse la copt ca să le întoarceți exact la timp, să nu fie nici doar puțin pârlite, dar nici arse de-a binelea.

Zacuscă de ardei kapia

Anul acesta mi-am zis că nu mai tânjesc eu după zacuscă așa cum făcea mama mea, și m-am mobilizat, însă deoarece mai am câteva zile libere, iar gogoșarii nu au apărut încă (ori dacă da, sunt scumpi foc deocamdată), m-am gândit să fac zacusca cu ardei kapia în loc de gogoșari. Și maică-mea mai făcea așa, uneori, și știu că nu este nicio diferență sesizabilă de gust sau de consistență. Așadar, am făcut o jumătate din porția clasică pe care o avem noi în familie, astfel:

Ingrediente (așa cum le cumpărați din piață)

5 kg de ardei mari, galbeni, 5 kg de ardei kapia mari, 3 kg de vinete, 1,5 kg de ceapa, 300 g de bulion, piper, sare, foi de dafin, 1 l de ulei. Dacă vreți, puteți pune mai puțin ulei, 750-800 ml este de ajuns, dar când borcanele au puțin ulei deasupra zacuștii, se vor menține chiar dacă este cald afară (în boxă este aproape la fel de cald).

Ardeii și vinetele se coc direct pe flacără, sau pe o tablă mai mare ori la grătarul cu cărbuni, afară (fiecare cum știe și cum obișnuiește). Ardeii se pun într-o cratiță sau oală mare, cu ceva sare peste ei și cu capacul pus - astfel se aburesc bine și se vor curăța mai ușor de coji. Vinetele se cojesc și se lasă la scurs într-o sită mare. Când s-au mai răcit, ardeii se cojesc foarte bine de coji și de semințe - se spune că dacă rămân, ele vor constitui focare de mucegai - apoi se pun la scurs, câteva ore. După ce s-au scurs bine se poate face zacusca, sau se pun la frigider până a doua zi.

Ceapa se curăță și se spală apoi se taie peștișori și se pune pe foc moale sau mediu într-un vas cu gura largă (lighean, cratiță mare) cu o lingură rasă de sare. Eventual mai puteți adăuga cel mult o jumătate de pahar de apă, ca să nu vă ardă pe stomac când o veți consuma. După cca 20 de minute de fierbere, adăugați ardeii (puteți să-i tocați un pic, însă eu nu-i toc, oricum se mai mărunțesc ei la fiert). Amestecați ca să omogenizați legumele. Lăsați să fiarbă cam o oră, o oră și jumătate apoi adăugați vinetele. De acum încolo scădeți zacusca până când rămâne doar uleiul. Amestecați, în special la fundul vasului, din când în când. Eu am folosit o cratiță de inox cu fundul dublu și nu s-a prins zacusca deloc.

Alte rețete de zacuscă de pe acest blog


Când credeți că este aproape gata, adăugați bulionul, apoi zacusca mai trebuie lăsată pe foc încă 10-15 minute, amestecând mai des, pentru că bulionul are tendința să se prindă de vas. Înainte de a închide aragazul se adaugă încă o lingură rasă de sare, piper după gust, câteva foi de dafin și 15-20 de boabe de piper negru.

Zacuscă de ardei kapia

Imediat după ce ați închis focul (sau puteți da la foc foarte mic, până puneți zacusca la borcane), trebuie să aveți borcanele curate, pregătite pe masă și, cu mâna în care țineți borcanele să le umpleți, protejată de o mănușă de bucătărie, puneți zacusca fierbinte la borcane, apoi capsați bine și puneți borcanele pe o canapea, învelite cu pături. Este cel mai ușor mod de a steriliza zacusca. Se lasă așa până se răcesc complet, adică cca 2 zile. După aceea se duc la boxă, beci sau cămară, unde ar trebui să fie răcoare bine, ca să reziste până la iarnă.

Până atunci, eu vă spun
Poftă bună! :)

Zacuscă de ardei kapia



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin tweet


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).