De cateva zile coacem aproape întruna. Eu și taică'meu, ca maică'mea nu mai vede aşa de bine. Azi dimineața, chiaună de somn, mestecam de zor în ligheanul cu zacuscă, pentru că taică'meu care la anii lui sigur că nu doarme nici noaptea, s-a trezit pe la 4 jumate să taie ceapa, să cureţe nişte morcovi - de regulă nu punea, dar recunosc că iesit fb la gust - şi mai apoi mi-a transferat ștafeta, recte lingura de lemn cu coada lungă, să amestec până a dormit el vreo oră şi ceva, adică până nu mai era mult şi era zacusca gata
Așadar, rețeta, transmisă din mamă-n fiică de la bunica mea și poate chiar de pe la străbunici:
60 de ardei mari, galbeni, 60 de gogoșari mari, 12 vinete mari, 3 kg de ceapa, 800 g de bulion de roșii, piper, sare, foi de dafin, 1,5 l ulei. Opțional, 5-6 morcovi curățați și dați prin răzătoarea mică.
Ardeii, gogoşarii şi vinetele se coc direct pe flacără, în tavă la cuptor sau pe o tablă mai mare (fiecare cum știe și cum obișnuiește), se cojesc foarte bine de coji şi de seminţe - ardeii şi gogoşarii - şi se pun la scurs, dacă se poate, de seara până a doua zi.
Se taie ceapa fideluţă si se pune împreună cu uleiul la muiat, pe foc potrivit într-un lighean sau în alt vas larg şi încăpător. După ce fierbe vreo 20-30 de minute, se adaugă legumele coapte şi morcovul ras, fără vinete. Vinetele se adaugă după aproximativ o oră de fiert. Se tot amestecă această compoziţie, pe foc potrivit spre iute, cu o lingură de lemn, până când iese uleiul deasupra, adică până când zacusca scade foarte bine. Operațiunea asta poate să ia şi 4-5 ore, dacă ardeii şi gogoşarii nu sunt bine scurşi. Altfel, durează doar 2-3 ore fiertul.
Se pune compoziţia imediat în borcane cu capac sau care se leagă cu celofan și se pun borcanele capsate și fierbinti pe o canapea, învelite în pături și se lasă 2-3 zile să se răcească lent. In felul ăsta zacusca se sterilizează.
Se serveste cu pâine, la micul dejun.
Se serveste cu pâine, la micul dejun.
Alte retete de zacusca din acest blog:
Zacusca de peste
Zacusca de hribi
Zacusca americana
Zacusca din legume crude
Zacusca cu ghebe
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).