vineri, 24 august 2012

Cum deosebim afinele de boz

Cum deosebim afinele de boz. Ce este bozul, ce este socul, ce sunt și cum arată afinele. 

Pentru ca am vazut ca pe la noi, prin piete, dar si pe la comerciantii de ocazie de pe marginea drumurilor, se practica un soi de fraiereala a cumparatorului de afine, m-am gandit ca ar fi nimerit sa incerc sa scriu despre deosebirea dintre afine si alte fructe cu care seamana pana la identitate, precum bozul si socul, si pe care comerciantii le vand pe post de afine.

Cum deosebim afinele de boz
Afinul, sau coacazul negru, este un arbust mic cu frunze ovale, mici - asta este foarte important! - iar fructul este rotund, de culoare albastru inchis, cu gust dulce acrisor. Fructele nu cresc in manunchi - alt aspect important! Se recolteaza din iulie pana in septembrie si se foloseste in special ca diuretic, antibacterian si in diabet.
Bozul este inrudit cu socul, creste chiar si pe marginea drumurilor, are frunzele alungite, penate, iar fructele sunt aproape la fel ca afinele, doar ca mai inchise la culoare batand inspre rosu inchis si cu gust diferit, chiar usor neplacut, de altfel si frunzele emana un miros neplacut cand sunt frecate intre degete. Fructele se recolteaza in august-septembrie. Este un bun diuretic si se foloseste cu rezultate foarte bune contra obezitatii. In cantitati mari, insa, este toxic!

Cum deosebim afinele de boz
Cum deosebim afinele de bozSocul este un arbust cu frunze alungite, penate si fructe rotunde, de culoare violaceu inchis, aproape negru. Ca si afinele si bozul, socul este un bun diuretic (frunzele), si vitaminizant (fructele), folosit in curele de slabire sub forma de ceai. Frunzele sale, la fel cu ale bozului, emana un miros neplacut cand sunt frecate intre degete.Se recolteaza vara, din iulie pana in septembrie.

Asadar toate aceste plante sunt medicinale si au proprietati asemanatoare, insa numai afinele ajuta si diabeticilor, prin stabilizarea glicemiei. De aceea, in functie de nevoile dv., este important sa le deosebiti, pentru ca de multe ori in loc de afine comerciantii vand boz sau soc, ori pun deasupra vasului de pe taraba un strat de afine, iar dedesubt tot fructe de boz sau soc.




Dacă ți-a plăcut, distribuie să afle și alții:





19 comentarii:

  1. Am inteles. Dar... nu-mi foloseste. Eu nu mananc afine. Asadar, nu am afinitate cu ele! - Un cetatean obez

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat! ... Intelesesem ca aveti diabet, parca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Oana. Cum se folosesc fructele de boz in cura de slabire? Storc fructele si strecor sucul si il consum? Sau le usuc si fac ceai? Multumesc.

      Ștergere
    2. Buna ziua, nu fructele se consuma, se face ceai din frunze si prin actiunea diuretica ar ajuta la slabire. Tot bune diuretice sunt patrunjelul verde (ceai sau consumat ca atare, cate o legatura pe zi, dar nu pentru mult timp, pentru ca se pare ca are o actiune nedorita asupra psihicului), cozile de cirese, si in general, orice fel de ceai. Dar din experienta mea, daca mancati multe calorii (mancare satioasa, si/sau grasa ori cu multi carbohidrati) si nu le consumati prin miscare, ceaiurile ca si alte adjuvante nu au prea mare efect. De asemenea, daca aveti vreo problema de sanatate care implica tiroida, hipofiza, sindromul metabolic, boala Cushing, sindromul numit PCOS (daca sunteti femeie), daca obezitatea este genetica si aveti/ati avut cel putin unul din parinti obez din tinerete/copilarie, etc, slabirea este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila. Nu sunt medic, vorbesc din propria experienta :(

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ei, asta este. De la o vreme, toti avem necazuri, vorba unui cunoscut de-al meu :) O seara frumoasa!

      Ștergere
  4. Mie imi plac mult de tot afinele si cu siguranta nu le confund....
    Articolul este binevenit si interesant, mai ales pentru cei ce nu cunost atat de bine afinele....
    Multumim Oana !
    Te tzuc

    RăspundețiȘtergere
  5. Sidy, multumesc pentru vizita :* Si eu tot la necunoscatori m-am gandit, desi nu eu sunt experta, ci taica'meu, care le are foarte bine cu fructele de padure si ciupercile comestibile pt ca a lucrat niste ani multi intr-o zona de munte.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciuperci? Daca nu sunt comestibile, care e pericolul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai sunt doua posibilitati: ori nu patiti nimic grav, ori dati coltu'..... Exista ciuperci comestibile, necomestibile si otravitoare. Conform micului dictionar enciclopedic publicat prin anii '70.

    Conform tatalui meu sunt ciuperci pe care le stie - pe unele le culege, dar altele sunt otravitoare, si pe care nu le stie, si de care nu se atinge.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am cumparat ceva ce sigur nu sunt afine, insa nu reusesc sa-mi dau seama daca este vorba despre boz, soc ... sau altceva. Sunt tot mov inchis, dar au un sambure maricel, tare. Are cineva idee despre ce este vorba? Poate aflu cum sa le folosesc inainte sa le arunc. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Afinele nu au samburi si arbustul nu mai face fructe acum, daca sunt proaspete. Puteti lua congelate, din market, ca sa vedeti diferenta de gust. Nu-mi dau seama ce ati putut cumpara.

      Intrebati la un plafar sau la o farmacie, e posibil sa stie ei ce ar putea fi.

      Ștergere
    2. Cred ca ati cumparat porumbe
      http://www.stiripesurse.ro/de-ce-e-bine-sa-consumam-porumbe_969477.html

      Ștergere
  9. Multumesc pentru articol Oana;foarte posibil ca sotul meu sa-mi fi adus de la piata fructe de boz in loc de afine,pentru ca facusem dulceata de afine doar cu 2saptamani in urma iar acum am facut gem dar aproape ca nu-l pot manca,are un gust tare ciudat si face gura punga!!ce spui sa-l arunc??l-am facut pentru fete si nu vreau sa pateasca ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-l arunca, nu patesti nimic, doar ca bozul nu are aceleasi proprietati ca si afinele, in sensul ca nu ajuta la scaderea glicemiei, si cu zahar, nu mai ajuta nici afinele :) Noi n-am facut gem sau dulceata, taica-meu manca asa, afine crude, toata vara, ca sunt foarte bune pentru diabetici.

      Ștergere
    2. P.S. citesc pe google ca bozul e un bun diuretic si ajuta in cura de slabire... cred ca dau o raita prin piata zilele astea :)

      Ștergere
  10. Atentie !
    În loc de boz, sau soc, s-ar putea sa va treziti cu "strugurii ciorilor", care cresc printre gardul fiu sau iedera, dar sunt chiar otravitori !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aronia seamana, avand gust amarui astringent

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe la noi prin Botoșani sunt niste fructe negre care seamănă cu afinele se găsesc preponderent lîngă calea ferata

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).