duminică, 27 august 2023

Pastă de ardei pentru mâncăruri



Pastă de ardei pentru mâncăruri


Nu am făcut niciodată pastă de ardei și nici bulion. Ai mei au făcut bulion de vreo două ori și au concluzionat că e prea multă muncă, așa că tot la bulionul din comerț au apelat mereu. Însă pastă de ardei chiar nu știam că se poate face în casă, până ieri, când am găsit întâmplător niște rețete pe net. Eu cumpăram pastă de ardei dulce și iute de la Profi, până acum, dar aveam în casă vreo 4 kile de ardei și nu eram hotărâtă ce să fac cu ei.
Zilele astea am copt oarece zacuște, de tot felul și inițial mai voiam să fac o jumătate de porție de zacuscă din legume crude, pentru că aveam ceapă, morcovi, ardei kapia (gogoșarii abia au apărut pe la noi, însă în ziua când am comandat la Bringo nu am găsit deloc - nu dați cu hate, din cauza unor probleme medicale nu mă mai pot deplasa normal și nu mai merg să fac piața, Bringo este baza la mine în casă) și ardei galbeni exact de o jumătate de porție de zacuscă. Totuși m-am gândit că am deja destule borcane de zacuscă, și clasică și din legume crude, așa că mi-am zis să fac o pastă de ardei, că tot am 4 kile din 2 sortimente.

Am consultat pe Măria-Sa internetul și până la urmă am făcut așa:

Ingrediente:

- 2 kg de ardei curățați de cotori, nervuri și semințe: au fost cca 1,3 kg kapia și 700 g ardei galbeni. Întregi, cred că am consumat peste 3 kg de ardei în total.
- 2 lingurițe de sare (lumea zice să fie sare neiodată, însă eu, de ani de zile folosesc și iodată, pentru că nu găsesc la magazine neiodata când am nevoie, și vreau să vă spun că într-un singur an am avut probleme la castraveții murați, însă atunci au fost castraveții seci în interior, nu sarea era de vină. Deci voi faceți cum credeți, eu nu am probleme cu sarea iodată.) Și încă ceva - pe net scrie că trebuie o linguriță de sare la 500 g de pastă de ardei, dar eu am tensiune și nu am voie sare, de aceea am redus cantitatea la jumătate. Cu toate acestea, pasta a ieșit ușor sărată! (Ori am devenit eu prea sensibilă la gustul sărat?!!??? O fi și asta...)
- opțional, 3 linguri de ulei de floarea soarelui, adică cca 75 ml (eu am în casă linguri mari, de pe vremuri, la bucătărie nu folosesc lingurile astea noi, mici și aproape fără scobitură).
- opțional, ardei iuți
- opțional, piper


Vă mai trebuie o mașină de tocat și un blender vertical.

Pastă de ardei pentru mâncăruri


Cum se face:

Mai întâi am curățat ardeii de cotori, nervuri și semințe, apoi am spălat bucățile rezultate și le-am cântărit. Am pus fix 2 kg. Le-am dat prin mașina de tocat manuală (era mai ușor la cea electrică, dar acolo cea mai fină sită e aia prin care dau carnea :)) ) și am pus ardeii tocați într-o strecurătoare, deasupra unui ceaun. De ce am făcut așa? Pentru că nu voiam să fierb pasta ore întregi. Astfel, a rezultat mai bine de jumătate de litru de zeamă, pe care nu avea rost s-o fierb. O să vedeți ce am făcut cu ea, nu am aruncat-o.


Pastă de ardei pentru mâncăruri


Apoi am pus ardeii tocați și scurși bine într-o cratiță cu prima linguriță de sare și cca 250 ml din zeama lăsată în ceaun, să fiarbă la foc mediu. După jumătate de oră de fiert, am luat cratița de pe foc și am băgat blenderul în pasta de ardei ca să toc bine compoziția. Voiam să iasă pasta fină, nu a ieșit exact cum am vrut, pentru că săreau stropi fierbinți pe mine ;i nu am mai avut răbdare s-o blenduiesc mai mult, dar oricum, rezultatul e o pastă, totuși. După această operațiune am pus iar la fiert încă jumătate de oră, să mai scadă zeama. La urmă am adăugat uleiul (eu știu că uleiul are rol de conservant, dar dacă nu vreți să puneți, îl puteți omite de pe lista ingredientelor) și am mai lăsat să clocotească încă 5 minute amestecând des. Am adăugat și a doua linguriță de sare, și un praf sănătos de piper alb, pentru aromă, și unul de piper gri, pentru un damf de condiment.

Pastă de ardei pentru mâncăruri

Pastă de ardei pentru mâncăruri


Cine dorește și preferă, poate să adauge de la bun început la compoziție unul sau doi ardei iuți. Eu sunt alergică la gustul iute și prefer să-și iuțească musafirii mei mâncarea în farfurie, decât s-o fac eu de la bun început iute.

Am dat focul la minim și am început să pun pasta la borcane, așa fierbinte, le-am capsat și le-am învelit în pături, lângă borcanele de zacuscă puse ieri. Mi-au ieșit 3 borcane de 400 g și două degete într-un borcan de 250 g.


Pastă de ardei pentru mâncăruri


După vreo oră am zis hai să gust și eu din ce-am făcut azi. Știți? Gurile rele zic că această pastă e pentru pus la mâncăruri, așa, una două linguri, nu pentru uns pe pâine. Dar pe bune că e demențial de gustoasă, eu las deoparte orice zacuscă pentru pasta asta! :)))) Până începe școala, cred că mai fac o porție, e prea bună, prea ca la țară, vorba reclamei!


Pastă de ardei pentru mâncăruri


Pastă de ardei pentru mâncăruri

Aaa, că și uitam ce v-am promis - că vă spun ce am făcut cu zeama rămasă în ceaun: am pus-o în pungi pentru cuburi de gheață și am dat-o la congelator, au ieșit două pungi întregi și una pe jumătate. Tot la mâncare va ajunge și asta!


Pastă de ardei pentru mâncăruri


Pastă de ardei pentru mâncăruri

Așa că nu-mi rămâne decât să vă recomand să faceți pastă de ardei în casă și să vă spun

Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin
















3 comentarii:

  1. Oana draga, si eu as manca pasta asta de ardei pe paine! As pune-o pe paine prajita si m-as bucura din plin de ea! Pentru un plus de savoare, as baga painea la cuptor cu cascaval pe ea, apoi as adauga pasta. Un deliciu! Iti multumesc pentru inspiratie! Aaaa! Stii pe ce mai cred ca ar da bine? Pe dovlecel la gratar sau pe ciupercute! Yuum Yumm!

    RăspundețiȘtergere
  2. Soțului meu i-ar plăcea aceasta pasta!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).