marți, 13 septembrie 2011

Zacusca de hribi

...hribi sau manatarci. Anul asta nu am facut zacusca de ghebe pt ca inca nu au iesit. Si chiar daca ies, mie personal nu-mi place cine stie ce aceasta zacusca, adica o prefer pe aceea clasica.


Dar azi va prezint reteta facuta de noi acum cateva zile, care consta dintr-o reteta de zacusca clasica plus hribi. Gustul a iesit neasteptat de bun, adica nu predomina ciuperca, ci gustul de zacusca de vinete.

Asadar folosim: 60 de ardei mari, 60 de gogoșari, 12 vinete, 3 kg de ceapa,  800 g de bulion de roșii, 1 kg de morcov, 2 kg de hribi, piper, sare, foi de dafin, 1,5 l ulei.
 
Hribii nu pot fi decat conservati la vremea asta, pt ca ei ies prin august, pe la mijlocul lunii, si in perioada aceea nu gasiti toate ingredientele pt zacusca. Cel putin in zona asta de depresiune de munte gogosarii abia acum, prin septembrie, apar pe piata.

Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, se curata de coji si de seminte (doar ardeii si gogosarii) si se lasa la scurs. Curatirea trebuie facuta cu multa atentie, pentru ca fie si un sigur sambure neobservat, poate compromite borcanul in care se afla generand mucegai. De asemenea, toate ingredientele trebuie sa fie absolut sanatoase, fara pete, zone uscate sau stricate. Chiar daca dati jos bucatile nepotrivite, acel ardei sau gogosar prezinta un mare potential de a strica zacusca din jurul sau, asa ca este mult mai bine sa puneti deoparte legumele putin atinse si sa le folositi la altceva, dar nu la zacusca.

Aceasta etapa poate sa va ia o zi, si sa lasati la scurs legumele coapte pana a doua zi. Avantajul consta in aceea ca daca sunt bine scurse, timpul de fierbere al zacustii scade.

Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Hribii se scot din borcane, se spala, se dau prin masina de tocat. Morcovii se curata, se spala se dau prin razatoarea mica sau prin masina de tocat.


In prima faza se pune intr-un vas larg uleiul si ceapa la inmuiat si se lasa sa fiarba cca 15-20 de minute. Se adauga morcovul si se mai lasa 15 minute, apoi se adauga ardeii si gogsarii. Acum se lasa la fiert o ora, pe foc moderat-mediu, sau pe foc tare, daca puneti o bucata de tabla sub vasul cu zacusca. Noi folosim niste cercuri din fonta de la o plita veche, pe care o aveam in casa cand eram foarte mica.

Dupa o ora de fiert se pun vinetele, apoi dupa inca o jumatate de ora se adauga si hribii.


Dupa inca 15-20 de minute de fierbere se adauga bulionul si de aici incolo zacusca trebuie amestecata mereu la fundul vasului pentru ca are tendinta de a se prinde. Asta inseamna inca 10-15 minute, timp in care se si potriveste de sare, cam 2-3 linguri la o portie de zacusca.
Dupa ce ati inchis focul, imediat adaugati foile de dafin rupte in cateva bucatele si piperul, macinat si/sau boabe. Eu prefer doar macinat, dar reteta prevede si piper boabe.


Se amesteca bine si se pune imediat la borcane sterilizate si uscate, se capseaza si se invelesc in pături. Dupa cca 24 de ore se pot duce la racoare, in camara sau la boxa.

Pofta buna!:)


Alte retete de zacusca pe acest blog:

Zacusca de vinete
Zacusca de peste
Zacusca de hribi
Zacusca americana
Zacusca din legume crude
Zacusca cu ghebe



Dacă ți-a plăcut, distribuie să afle și alții:



7 comentarii:

  1. ooo, ce minunatie! de unde sa iau eu hribi... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Borcane cat pentru o armata!Doar nu mananci singura?

    RăspundețiȘtergere
  3. subscriu la ce-a spus Zazu,de unde iau eu hribi??cred ca-i minunata zacusca.pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna, am mancat la cineva acum cativa ani si mi-a placut tare mult! O zi cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai intai scuze ca raspund asa de greu, am probleme cu netul de acasa, sper sa rezolv in cateva zile.

    @ Zazuza
    : pai... nu stiu :) probabil ca la Viena nu sunt, desi, daca stau sa ma gandesc bine, hribii se fac in zona de munte, deci in Austria ar trebui sa gasesti hribi. Dar din cate am inteles, occidentalii nu mananca nici fructele din gradina lor, ci doar de la market, asa ca intr-adevar, nu prea ai sanse sa gasesti ciuperci din astea. Le iei din Romania cand vii pe aici, vara. De acum nu se mai gasesc, in prima jumatate a lunii august se fac.

    @ Teo: locuiesc cu parintii. Da, ai dreptate, taica'meu a facut o portie dubla. Asa e el, probabil pt ca atunci cand era copil a prins foametea. I-a ramas in subconstient ca trebuie sa aiba mereu provizii de tot felul, in surplus. Si acum mai avem 4 borcane cu zacusca de anul trecut. Asa face de cand il stiu, cu toate alimentele, nu doar cu conservele.

    @ Sarah: in Thailanda zau ca nu ai hribi. :)) dar cred ca poti gasi alt fel de ciuperci, de ce nu ai incerca o zacusca exotica?

    @ Nely, multumesc de sustinere :) si tu, si voi sa aveti o zi excelenta si fara probleme internautice!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sentimentul ca se fierb prea mult legumele...Ce credeti, care sint celelalte pareri ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare fierbe zacusca asa cum s-a obisnuit. Noua ne place sa fie moale, aproape ca o pasta, sa nu se simta legumele sau ciupercile in dinti.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).