marți, 14 iunie 2011

Salata de vinete

Asa, ca un respiro intre mancarurile de peste si dulciuri, salata de vinete, una dintre salatele mele preferate, din care as manca non-stop, daca nu mi s-ar parea destul de laborios "procesul de productie".

La fel ca si la ardeii copti, cel mai bine e sa coaceti vinetele direct pe flacara aragazului sau pe jar. La flacara directa pulpa iese deschisa la culoare. In ceea ce priveste soiurile de vinete mai potrivite pentru salata, adica avand mai putine seminte, unii zic ca mai potrivite sunt vinetele lunguiete, nu cele mari si bombate :)

Dupa ce le coaceti, se curata de coji si se indeparteaza cotorul apoi se lasa la scurs pe un fund din lemn. Dupa aceea ori faceti salata imediat, ori puneti vinetele in pungi de plastic si le pastrati in congelator pentru o folosire ulterioara. Eu am scos acum o punga de la congelator, am lasat-o la dezghetat cateva ore bune, apoi am inceput s-o toc usor cu tocatorul.

Si aici sunt doua variante, ba chiar trei, de preparare:
- cu tocator de lemn sau plastic - metoda oarecum laborioasa, dar cea mai la indemana.
- cu mixerul - metoda foarte buna, mai ales pentru ca "aţele" din vinete se aleg deoparte, pe piciorusele mixerului.
- cu blenderul - metoda prin care salata devine o pasta omogena.
In oricare din cazuri, de adauga ulei si sare, dupa gust, si la urma se poate amesteca niste maioneza in salata, pentru un aspect mai deosebit, dar si pentru gust.

Cine doreste, poate adauga si putina ceapa foarte fin tocata.
Salata fara maioneza:

Salata cu maioneza:

Tartina:

Poza initiala a postarii reprezinta un bol de salata de vinete mixata in blender.

Pofta buna! :)

2 comentarii:

  1. Vai ce bunatateeee....mie imi place mai mult am observat fara maioneza, doar cu ceapa, mamica facea acasa de obicei cu maioneza, dar dupa ce am mancat fara maioneza am observat ca imi place mai mult.
    In olanda se gasesc la turci in borcane direct facute, cu putin usturoi (nu cu ceapa), sunt bune...dar nu la fel de bune.
    Am facut o singura data la viata mea eu salata de vinete dar nu le-am mai repetat ca nu se compara, nu sunt aceleasi vinete, nu au gust.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar la mine este exact invers :) adica acasa obisnuiam numai fara maioneza si intr-o zi, la un picnic, prietenii de familie au adus un borcan cu ceva albicios si extrem de gustos. Atunci am aflat despre cum se coc vinetele pe flacara aragazului direct, si cum se poate pune maioneza in salata.

    Intr-adevar, nu stiu de ce in Occident legumele si fructele nu au nici un gust :(

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).