duminică, 21 noiembrie 2010

Maioneza cu oua crude


Din cate am auzit pe la alte case, maioneza se face cu un galbenus fiert si unul crud, insa taica'meu asa m-a invatat, doar cu galbenusuri crude.

Asadar: 2 galbenusuri crude, aprox. 5-600 ml ulei, zeama de la o jumatate de lamaie.

Toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura cand se face maioneza. Adica temperatura camerei. Castronul in care se freaca galbenusurile trebuie sa fie perfect uscat, fara picaturi de apa pe el.


Se amesteca putin galbenusurile singure pana se omogenizeaza. Apoi se toarna foarte putin ulei, cateva picaturi doar, si se amesteca pana se incorporeaza uleiul in galbenusuri. Se amesteca maioneza in aceeasi directie pana la sfarsit!!

Se toarna tot cate foarte putin ulei si se incorporeaza bine, pana cand maioneza incepe sa prinda contur (dupa aproximativ 10 minute).

Acum se poate turna si cate o lingurita de zeama de lamaie, dar dupa aceea continuati sa turnati ulei cate putin, pana cand maioneza devine vartoasa, si apoi adaugati iar lamaie, si iar ulei. Nu puneti zeama de lamaie toata odata, sau prea multa odata, sau de la inceput - in acest fel aveti sanse mari sa vi se taie maioneza. 

Cand are acest aspect (din poza de sus), deja puteti sa turnati fara teama ceva mai mult ulei deodata. 


Dupa ce ati incorporat cam 3-400 de ml de ulei, puteti sa turnati cam cate 2-3 linguri deodata, si amestecati rapid compozitia. La 500 ml de ulei, cand maioneza ramane ferma, este gata. Se da la rece apoi se foloseste dupa nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).