miercuri, 22 iunie 2011

Tort caramel

L-am facut de ziua cuiva, asa ca nu am decat poza finala cu tortul intreg, nu si sectiune.

Pentru ca de cu seara nu am avut chef sa fac blatul, si pentru ca am sperat ca daca fac tortul sambata dimineata, alcoolul din sirop va persista cateva ore bune (dar m-am inselat!!), am cumparat un blat din comert.
In poza vedeti cele 3 blaturi, crema caramel - in vasul rosu, crema de alune - in ibricul mare, siropul, in tigaie, si alunele taiate, pe fundul din lemn.
Asadar am folosit:
- pentru blat: in mod normal as fi facut un blat din pandispan de 10 oua, 10 linguri de zahar, 8 de faina, 5-6 linguri de ulei, arome, 1 lingura de cacao. Dar am avut unul din comert.
- crema de alune: un pachet si jumatate de unt, 2 ciocolate cu lapte, un pumn de alune intregi, nesarate, 4 linguri de zahar, optional esenta de migdale (eu nu am pus din cauza siropului alcoolizat care nu se potrivea cu aroma de migdale).
- crema caramel: am folosit 2 plicuri dr.Oetker din comert, pentru ca am mai facut un tiramisu-caramel mai demult si mi-au placut foarte mult atat gustul cat si consistenta acestei creme, extrem de pufoasa, daca e facuta cu apa.
- glazura: cateva linguri de frisca.
- ornamentul: alune taiate si glasate, piscoturi.

Metoda:
Crema de alune se face astfel: jumatatea de pachet de unt se pune intr-un vas la bain marie impreuna cu zaharul si cu cele doua ciocolate sa se topeasca. Se da vasul deoparte. Restul de unt se freaca spuma la mixer apoi se incorporeaza treptat in cealalta compozitie racita. La urma se amesteca si alunele prin crema.

Crema caramel se face respectand indicatiile de pe plic: facuta cu lapte, iese consistenta si tare. Facuta cu apa (puneti mai putin decat scrie pe plic) iese foarte foarte pufoasa, ca un mousse. Eu am mai facut, cum va spuneam, un tiramisu cu crema caramel, si neavand lapte in casa am pus apa. A iesit o minune de crema. Dar la tortul acesta am pus lapte.

Siropul l-am preparat din 300 ml apa, 6 linguri de zahar, 200 ml whisky.

Asamblarea: primul blat l-am insiropat bine de tot apoi am turnat crema de alune:

Am pus deasupra al doilea blat, l-am insiropat si pe acesta, apoi am turnat crema caramel.(Poza de mai jos nu e din acest "ansamblu" pt ca mi se terminase bateria de la aparatul foto, dar este crema caramel)

Peste ultimul blat, insiropat si el, am intins niste frisca naturala (adica facuta numai dintr-un pahar de 200 ml de smantana si 2 linguri de zahar vanilat), iar marginile care aratau absolut deplorabil, din cauza caldurii care inmuiase cremele si le facea sa curga, le-am "reparat" lipind jumatati de piscoturi de sampanie neinsiropate, evident.


Pe deasupra am ornat cu alune caramelizate astfel: 3 linguri de zahar le-am ars intr-o tigaie pe foc mic pana cand zaharul a devenit usor brun. Apoi am adaugat cam 75 ml apa si am tot amestecat acel sirop foarte dens pana cand a mai scazut apa si a ramas totul ca o miere. Atunci am adaugat alunele taiate si cateva alune intregi si am dat deoparte vasul, ornand tortul cat era zaharul inca maleabil si fluid.
Se da la frigider pentru minim 4-5 ore si se serveste. 


Pofta buna! :) Cine face asa ceva, sa-mi spuna si mie cum i-a iesit. Eu nu am gustat din el, desi ma asteptasem ca persoana careia i l-am livrat drept cadou sa-mi aduca, totusi, o felie, de pofta. Nu mi-a adus... :)

4 comentarii:

  1. nu mai dati retete cu creme din comert nu asta vreau sa gasesc aici. punti va rog retete adevarate

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu aveti curajul sa recunoasteti cine sunteti, mai intai? Dau retetele asa cum le-am facut, dar nu oblig pe nimeni sa le preia. Daca nu va plac retetele mele, de ce imi mai accesati blogul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact pentru o cremă am intrat și eu aici, crezând că o să găsesc ceva interesant. Am dat un search pe Google, și-așa am ajuns aici.
      Apreciez că nu postezi rețete false, doar că e cam frustrant să găsești tot de-o cremă la plic pe toate blogurile.
      Un blog de rețete, ar trebui să conțină exact asta: REȚETE. Să iei un plic de prafuri și puțin lapte, să le bați cu mixerul, poate să facă și un copil, iar pentru asta nu e nevoie de un blog.
      Zi faină!

      Ștergere
    2. Din pacate nu cred ca am pe blogul meu o crema caramel facuta de casa. Se face greu si nu intotdeauna iese ce trebuie. Dupa mine, este una dintre cremele cel mai greu de realizat in casa, la fel si glazura caramel, desi din aceea m-am incumetat sa fac.

      Rita, sa stii ca e la fel de frustrant sa stai ore intregi in bucatarie sa faci un tort ca pe vremuri. Pentru o femeie casnica este la indemana sa poata face retetele asa cum erau ele odata, dar altfel... eu mai fac si compromisuri.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).