sâmbătă, 8 mai 2021

Pască fără aluat

Pască fără aluat


Am făcut și eu, pentru prima oară, o pască fără aluat, pentru că am auzit că este mult mai ușor de pregătit, chiar dacă nu mâncasem niciodată o astfel de pască. M-am documentat pe internet, am citit și văzut pe youtube mai multe rețete de pască fără aluat și am ajuns la un consens al ingredientelor și modului de preparare.

Eu sunt foarte mulțumită de pasca rezultată și, chiar dacă a trecut Paștele, postez rețeta pentru că, cel puțin în zona Moldovei, mai sunt ocazii în care trebuie făcută pască în perioada aceasta de după Paște: de Izvorul Tămăduirii, de Înălțare și la orice parastas ori masă de pomenire a cuiva plecat dintre noi mai recent sau de ceva vreme, pentru că pe aici în zilele dintre Înviere și Înălțare nu se pregătește colivă, ci pască și ouă roșii, care se împart de pomană celor sărmani.

Așadar eu am făcut o porție mai mică de pască fără aluat, într-o formă de Jena de cca 20 cm diametru.

Ingrediente: 500 g brânză de vaci de casă, 5 ouă, 150 g zahăr, 150 g unt cu 80%grăsime, 350 g smântână de la piață, 3 linguri rase de griș, 4 linguri de făină (cca 100 g), o mână de stafide, zahăr vanilat (2-3 pliculețe, după gust), coajă rasă de lămâie, un pliculeț de praf de copt.

Pască fără aluat


Cum se face:


Am pus ouăle întregi într-un vas cu zahărul și zahărul vanilat și am mixat totul cca 10 minute la viteză mare. Apoi am adăugat pe rând brânza de vaci, untul la temperatura camerei, făina și grișul, praful de copt, smântâna, stafidele și răzătura de lămâie, amestecând bine cu o furculiță după fiecare ingredient.

Am lăsat cca 15 minute să se odihnească acest amestec, care iese destul de moale, apoi am pus totul în forma tapetată cu hârtie de copt. Nu este nevoie să ungeți hârtia cu ulei, pentru că deja acest aluat are în compoziție mult unt și smântână. Am dat forma la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cca 45 de minute. După ce trece testul scobitorii și este ușor rumenă la suprafață, pasca e gata.

Poftă bună! :)

Pască fără aluat





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).