duminică, 28 martie 2021

Blue Hawaii cocktail. Rețetă și istoric



Blue Hawaii cocktail. Rețetă și istoric


Acest cocktail este menit să evoce plajele din Hawaii, să vă readucă în simțuri gustul vacanței și să vă facă să uitați de toate celelalte probleme cotidiene.

Povestea spune că acest cocktail a fost inventat la sfârșitul anilor '50 de către Harry Wee, un barman la un local celebru din Waikiki, Hawaii, care cumpărase de la un distilator olandez pe nume Bols un nou tip de lichior și anume Curaçao albastru. Ulterior, acest cocktail fiind foarte apreciat, numele lui a fost folosit în coloana sonoră a unui film cu Elvis Presley, și pe vremea aceea, adică prin 1961-62, multă lume a început să creadă că acel cocktail vine de la filmul cu Elvis, dar Wee, care a mai inventat și alte băuturi mixate, a infirmat acest zvon.

Blue Hawaii se servește de regulă cu gheață, într-un pahar de tip lalea ornat cu felii de ananas, de portocală sau lămâie, și, dacă este posibil, cu o umbreluță decorativă, așa cum făcea Wee cu toate cocktailurile inventate de el, umbrela devenind marcajul cocktailurilor lui Harry Wee. Eu nu am pahare de tip lalea, iar Blue Hawaii se poate turna în orice fel de pahar de cocktail, cu cât mai sofisticat și mai original, cu atât mai bine.

Băutura este în esență un amestec de sirop dulce cu rom, vodcă și Curaçao albastru. Acum, există mai multe variante de cocktail Blue Hawaii, unele foarte ușor diferite de versiunea originală, altele destul de modificate, până la a omite total vodca, de exemplu. 

Blue Hawaii cocktail. Rețetă și istoric


Eu am pregătit varianta originală, astfel:

- o parte vodcă
- o parte rom alb
- 1/2 Curaçao albastru
- 3 părți sirop de ananas (din conservă)
- o parte sirop dulce
(apă și zahăr în cantități egale, sau dacă aveți, un amestec special dulce acrișor folosit de barmani pentru cocktailuri).

Toate ingredientele se amestecă și se servește cu gheață. Gustul predominant este de alcool, dar un alcool aromat de la portocale și ananas; siropul de ananas dă dulceața, iar Curaçao albastru, culoarea, care în combinație cu gălbuiul siropului de la conserva de ananas dă o splendidă nuanță de turcoaz. Per total este un cocktail delicios, văratec, musai de asezonat cu culoarea albastru-verzui a Oceanului Pacific care scaldă țărmurile exoticelor insule Hawaii.

Noroc! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).