vineri, 25 septembrie 2015

De ce-mi doresc o plita incorporabila?


De ce-mi doresc o plita incorporabila?

Spuneam acum câteva săptămâni că este cazul să-mi schimb aragazul meu nu foarte vechi dar al cărui cuptor nu mai coace ca altă dată. Într-o vizită de câteva zile la o prietenă dintr-un alt oraş am văzut o plită cu inducţie şi pentru că mi-a plăcut aspectul, felul de a găti la ea şi modul de curăţare, m-am gândit că mi-ar plăcea să am şi eu una. Dar mai întâi am vrut să aflu amănunte despre plitele încorporabile, am aflat astfel că sunt de mai multe tipuri, amănunte pe care le împărtăşesc şi cu voi.

Cum funcţionează o plită încorporabilă?

O plită cu inducţie este făcută dintr-o sticlă specială care se încălzeşte doar când este pusă pe ea o tigaie metalică (să conţină obligatoriu fier). Imediat ce tigaia este luată de pe plită, generatorul de căldură se opreşte automat. Un ibric cu apă fierbe mai repede pe o plită cu inducţie decât pe un aragaz normal.

Ce fel de vase trebuie să foloseşti?

Vasele de bucătărie trebuie să fie de bună calitate, cu fundul foarte plat pentru ca distribuţia căldurii să fie uniformă. Trebuie să fie foarte curate pentru a nu zgâria suprafaţă de sticlă a plitei şi trebuie să conţină fier. Sunt potrivite vasele din inox şi cele emailate. De altfel, pe vasele de bucătărie care sunt bune de folosit pe plitele cu inducţie se specifică acest lucru pe etichetă.

Ce eficienţă energetică au plitele încorporabile

Gătitul pe plitele cu inducţie este mai eficient decât pe plitele ceramice sau pe aragaz, deoarece căldura este degajată numai pe suprafaţa de contact cu vasul. Când dai căldura la o valoare mai mare sau mai mică, temperatura creşte sau scade aproape instantaneu, în timp ce o plită ceramică are nevoie de mai multe minute pentru a ajusta căldura transmisă tigăii. Timpii de fierbere a apei, de exemplu, cum spuneam şi mai sus, diferă astfel: un litru de apă fierbe pe inducţie în 5 minute, pe ceramică în 11 minute, iar pe gaz în 9 minute.

Câte ceva despre siguranţa plitei încorporabile

Unele modele sunt prevăzute cu sisteme de siguranţă în aşa fel încât atunci când sunt activate, plita nu porneşte - sistemul este destinat copiilor care petrec acasă, singuri, o parte din timp. Altele sunt prevăzute cu un sistem automat de determinare a autoîncălzirii şi plita se opreşte dacă este atins pragul termic respectiv. Totuşi trebuie să ştiţi că o plită cu inducţie generează un anumit câmp magnetic în jurul ei şi acest lucru ar putea afecta un pacemaker. Persoanele care au asemenea dispozitive montate în muşchiul cardiac pot evita să folosească plitele cu inducţie, sau pot să consulte medicul dacă vor să achiziţioneze una.

Cum se curăţă plita încorporabilă?

Mai întâi plita trebuie să fie complet răcită, apoi se şterge uşor cu o cârpă moale, muiată în apă caldă cu puţin detergent lichid. Nu se folosesc detergenţi solizi ori sub formă de pastă, bureţei metalici şi se evită atingerea suprafeţei plitei cu orice fel de material abraziv.

Dacă v-am convins să vă cumpăraţi o plită încorporabilă - eu vreau una - alegeţi din gama variată de plite de toate felurile, cu gaz, ceramice sau cu inducţie, de la Arctic pe aceea mai potrivită cu bucătăria şi gusturile dumneavoastră.

De ce-mi doresc o plita incorporabila? De ce-mi doresc o plita incorporabila?



Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).