vineri, 7 septembrie 2012

Fasole cu costita afumata


Iahnia este o mancare specific turceasca, insa cum noi am preluat-o de niste sute de ani, o putem considera, in varianta ei cu afumatura de porc, o mancare de-a noastra.

Ingrediente: 500 g fasole boabe, 500 g costita afumata, 2 linguri pasta de rosii, 2-3 cepe mari, o jumatate de ardei gras, sare, piper, ulei, 1-2 foi de dafin.

Fasolea se pune de cu seara in apa rece la inmuiat. A doua zi se fierbe si se schimba apa de 3 ori, de fiecare data dupa ce clocoteste cateva minute. Unele persoane recomanda adaugarea in ultima apa a unei lingurite rase de bicarbonat, pentru ca fasolea sa nu genereze probleme la stomac.
Costita se curata de invelisul afumat (optional) razuind-o cu cutitul sau chiar prin spalare, ardeiul se taie fideluta iar ceapa se taie marunt si se calesc impreuna, in putin ulei, impreuna cu costita afumata portionata. Se pune capacul peste vas si se lasa la inabusit. Cand ceapa si ardeiul sunt bine inmuiate, se rastoarna cu tot cu costita in vasul cu fasole. Se mai adauga apa, daca este necesar, si se lasa la fiert la foc moale cca o ora sau pana cand mancarea scade atat cat doriti. Inainte de a inchide focul, se adauga pasta de rosii, se da sare si piper si se mai lasa sa dea cateva clocote cca 3-4 minute. Foile de dafin se amesteca la urma de tot in mancarea fierbinte, dar la servire se indeparteaza. 








Se serveste calda, cu muraturi sau salata de sezon, langa o bucata de paine de casa, pufoasa si cu coaja aurie.


Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Vrei sau nu,castronelul acela cu fasole este al meu.Arata grozav.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) al tau sa fie, Dia! Pupici, o seara placuta iti urez!

    RăspundețiȘtergere
  3. si ardeiul il punem inapoi in frigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare e asa o tragedie daca am uitat sa mentionez ca se taie marunt si se pune in mancare? :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).