marți, 24 august 2010

Dovlecei (ardei) umpluti

Acum câteva zile am făcut niște dovlecei umpluți, însă cum nu am apreciat bine cantitatea de carne, care era prea multa, am mai umplut și niște roșii și ardei

Rețetă: 800 g de carne de tocat (amestec de vită cu porc, sau de pasăre, cum am avut eu), o ceapă mare, un ardei gras galben, 2-3 roșii, 2-3 ardei pt umplut, 4-5 dovlecei, 2 linguri de orez, o felie de pâine muiată în apă, sare, piper, mărar verde tocat, condimente.


Se spală bine toate legumele și carnea. Mai întâi se curăță dovleceii de coajă și se scobesc pe dinăuntru de miez cu o linguriță. Miezul nu se aruncă, la fel și miezul de la roșii, ci se pune pe fundul vasului în care va fierbe mâncarea. La fel se procedează cu roșiile, iar ardeilor de umplut li se taie codița ca un căpăcel, care se pune înapoi pe ardei după ce se umplu cu carne, dacă doriți; eu nu le-am pus căpăcelul la loc. Dar e bine să aveți la îndemână ardeii și roșiile, fără să le scobiți, inițial, poate nu vor fi necesare.

Ceapa se curăță și se taie mărunt, după care se pune la prăjit cu un praf de sare, într-o tigaie cu ulei pe foc mic, eventual cu capacul pus, și amestecând des, până când se înmoaie și se îngălbenește ușor, până capătă o nuanță aurie.

 Se dă prin mașină carnea, se amestecă cu cele două linguri de orez spălat și muiat în apă, cu pâinea muiată și stoarsă bine, se dă o linguriță de sare sau Delikat - ori ce folosiți voi pentru mâncăruri, un alt fel de condiment, dacă doriți (eu am pus un vârf de cuțit de condimente pentru sarmale, de exemplu), se adaugă jumătate din ceapa prăjită și niște mărar verde tocat și orice alte condimente mai doriți - piper, de exemplu.


După ce amestecați bine toată compoziția, puneți miezul de la dovlecei și de la roșii - dacă ați curățat câteva, pe fundul unei tigăi mai înalte, restul de ceapă prăjită și un ardei tăiat ca pentru salată, apoi umpleți legumele cu carne, nu chiar de tot, pentru ca orezul sa aibă loc să se umfle.


Aranjați apoi legumele umplute în asa fel încât să încapă toate pe un singur strat. Mai dați un praf de sare, maxim o linguriță rasă, puneți un pahar de apă (mai demult se punea zeama în care a fiert un os cu carne) și lăsați pe focul domol până la potrivit, aproximativ 2 ore, cu capacul pus.

Se servește cu smântână.

Tip: dacă vreți ca legumele să iasă foarte gustoase, și aveți timp la dispoziție, după ce le umpleți cu carne, rumeniți-le ușor pe toate părțile într-o tigaie cu ulei încins, apoi le aranjați în vasul în care vor fierbe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).