marți, 22 octombrie 2013

Ghebe conservate



Ghebe conservate pentru iarnă, rețetă culinară. Cum se fac ghebele conservate pas cu pas. Mod de preparare la rețeta de conserve de ghebe pentru iarnă.

Acum vreo câteva zile ai mei au pus ghebe la borcan pentru iarnă.

Noi folosim o rețetă simplă, rapidă și foarte folositoare pentru că ghebele țin bine, fără probleme.

------------------------------------------------------
update 10 nov. 2017 - ghebele, și alte ciuperci culese direct din pădure, se pun mai întâi în chiuveta plină cu apă, de preferință caldă, cu dopul pus. Se agită bine, apoi se lasă apa aceasta să se scurgă și se spală ciupercile una câte una, foarte bine, sub jet de apă, în asa fel încât să nu rămână nici un fir de nisip, sau pământ, sau frunze uscate, pe ele! 
În nici un caz nu se fierb cu urme de nisip sau de pământ!
-------------------------------------------------------
Așadar după ce curățați și spălați ghebele de pământ și frunze uscate, pe puneți într-un vas mai larg, o tigaie mare sau un lighean, depinde ce cantitate de ghebe aveți. Dacă sunt mărișoare, le mai tăiați, dacă nu, le lăsați întregi. Se acoperă cu apă cât să le cuprindă, se dă o linguriță plină de sare la kg-ul de ghebe și se lasă să fiarbă cca 20-30 de minute de când dă apa în clocot.

După aceea, când sunt răcite, le puneți în borcane curate, cu puțină zeamă din fiertură. Zeama să nu fie prea multă, doar cât să acopere golurile dintre ele.

Se pun apoi borcanele la fiert la bain marie (în vase înalte căptușite cu prosoape curate sau cu ziare) încă 30 de minute după ce apa începe să clocotească. Se închide aragazul și se lasă totul să se răcească așa cum se prezintă, apoi se scot borcanele din apă, se șterg pe dinafară și se dau la cămară sau la boxă. Ghebele se folosesc iarna pentru plăcinte cu ciuperci, drob de carne și ciuperci, supă/ciorbă, etc.

O metodă mai simplă și mult mai sigură, este să fierbeți ghebele cca o oră și jumătate sau două la foc domol, apoi după ce s-au răcit, să le scurgeți bine de apă și să le puneți în pungi câte 300g sau 500 g la congelator.



11 comentarii:

  1. Cam la fel conserv si eu ciuperci!
    Ce bune sunt iarna,abia astept sa vad ce bunatati ne servesti!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare bune, intr-adevar! Pai sa vedem :p o placinta de carne si ciuperci merge? :)

      Ștergere
  2. ce fel de sare?mare,fina,iodata,neiodata?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De preferinta neiodata, daca mai este in comert asa ceva. Dar nu din aceea grunjoasa, aceea este buna la muraturi, sare fina.

      Ștergere
  3. am pus si eu asa cum ai spus dar au fermentat .de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca e prea cald afara sau in locul in care le-ati pus. Noi, dupa cum vedeti, punem ghebe la conservat in octombrie, dupa 15-20. Temperatura ambientala trebuie sa fie de cca 10-15 grade in locul de conservare, nu mai mult.

      Fierbeti-le mai mult, cam o ora, si prima data si la bain-marie. Si eventual adaugati putina aspirina pisata, e un conservant excelent, dar modifica gustul spre acrisor.

      Anul asta am aruncat borcanele pe care le vedeti mai sus in poze (intre timp taica-meu a murit, iar mie ghebele nu-mi plac foarte tare), si erau perfecte, puteau fi mancate. De altfel, femeia care m-a ajutat la curatenie in boxa a desfacut un borcan si miroseau bine, a luat ea toate borcanele acasa.

      Ștergere
  4. Cum procedez daca dupa spalare si fierbere au in consistenta lor nisip, chiar si dupa ce am aruncat apa?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La asta nu stiu ce sa va spun. Ar trebui sa fie foarte bine spalate, una cate una, asa se spala, e adevarat, ia timp si se consuma apa, dar nu e bine sa ramana nisip/pamant pe ele...

      Ștergere
  5. Eu le-am fiert , dar am aruncat apa cum pot sa le mai pun ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Puneti o parte otet si 4 parti apa,o lingura de sare pentru 1 litru de lichid foi de dafin si
    Fierbeti amestecul.Cand a dat I clocot ,opriti focul,puneti 3 aspirine la un litru de lichid,amestecati bine si puneti asa fierbinte peste ciuperci.
    In borcanele sterilizate puneti boabe de mustar,de piper si 5-6 catei de usturoi ,taiati.Puneti ghebele in borcane fara sa le indesati si daca nu sunt acoperite cu lichid,mai puneti lichid in fiecare borcan,incat ghebele sa fie acoperite.Puneti capacele si sterilizate 20-25 de minute,(bain Marie)dupa ce apa a dat in clocot!Lasate la racit si apoi la camara!Sunt foarte bune,marinate asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va cred, si reteta este probabil excelenta pentru cine suporta oțetul și acidul, în general, la stomac (eu am probleme de multi ani, am renuntat si sa mai acresc ciorba cu borș de putină, o acresc cu zăr de la laptele transformat în brânză), dar cu otet si dafin mai pot fi folosite la mancare? Ghebele conservate simplu, pot fi folosite la orice - pilaf cu ghebe, placinta cu carne si ciuperci sau doar cu ciuperci, ghiveci cu ghebe, drob de ghebe, etc. Insa avand gust de otet banuiesc ca sunt ca si cum ar fi murate in otet, adica nu pot fi folosite la mancare. Zic eu.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).