sâmbătă, 24 august 2013

Tort cu crema de piersici


Vara asta am făcut de mai multe ori fel de fel de prăjituri cu piersici, pentru că e sezonul lor și pentru că am avut mereu în casă.

Ingrediente:
- blat - 4 ouă, 8 linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt, 50 ml ulei, 100 ml lapte rece, 8-9 linguri de făină (cca 200-250 g).
- crema - un pachet de unt, 2-3 piersici mari și coapte, 4 linguri pline de zahăr pudră (150 g)
- sirop - 300 g zahăr, 300 ml apă, o esență de fructe sau de vanilie
- decor - frișcă, piersici



Mai întâi dau foc la cuptor și pregătesc tava tapetând-o cu hârtie de copt. Dacă este nevoie, piersicile se decojesc, se taie felii, apoi se presară zahăr peste ele. Dar dacă sunt bine coapte, nu e nevoie de zahăr suplimentar.

Blatul, mai nou, îl fac așa: ouăle întregi le mixez la viteză mare cca 1 minut, apoi adaug zahărul și zahărul vanilat și continui mixatul la viteza 5 (ultima) încă 3-4 minute continuu, până când compoziția devine cremoasă, se albește și zahărul nu se mai simte. Micșorez viteza cu 2 trepte apoi adaug uleiul și omogenizez; laptele și omogenizez. Din nou reduc viteza la 1 și adaug făina lingură cu lingură, iar la urmă praful de copt. Omogenizez, nu prea mult timp pt că se lasă aluatul, apoi închid mixerul. Aici vreau să spun că toate aceste operațiuni le fac mixând continuu, și pregătindu-mi toate cele necesare la îndemână, în așa fel încât să nu fie nevoie să mă opresc din mixat. În cel mult 10 minute compoziția este gata.
Aluatul trebuie să fie ca acela de clătite, puțin mai gros.

Se toarnă în formă și se lasă la cuptor la foc mediu cca 40 de minute, sau până trece testul scobitorii. Se scoate blatul din formă cu tot cu hârtie și se pune la răcorit pe un grătar metalic. 



Crema: untul se mixează spumă cu zaharul, apoi se încorporează câte puțin 1-2 linguri de piersică zdrobită sau mixată la blender, fără coajă. Restul de piersici pentru cremă se decojesc, se scot sâmburii și se taie bucățele subțiri.

Siropul se face clocotind apa și zahărul, apoi adăugând o fiolă de esență de lămâie, portocală sau de vanilie când se răcorește. Eu am avut vanilie.
Blatul se taie în 3, fiecare parte se însiropează, se unge cu cremă, peste care se pun bucățele de piersică, iar ultimul blat se acoperă cu un strat de frișcă și se decorează cu frișcă și felii de piersică. După ce tortul stă 4-5 ore la rece, se poate servi.

Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).