vineri, 7 ianuarie 2011

Tort Pina-colada


Am folosit o portie si jumatate, pentru ca am facut un tort mare si unul mic.
Tortul mare:
Ingrediente: 
- blatul: 4 oua, 1 plic de zahar vanilat, 100 g zahar, esenta de rom, 75 g faina, 75 g amidon, o lingurita rasa de praf de copt.
- crema: 10 g gelatina (un plic), o conserva cu rondele de ananas (dar este mult mai bine sa folositi bucatele mici, pt ca la rondele tortul este foarte greu de taiat), 200 ml lichior de cocos, 150 ml suc de ananas din conserva, 500 ml frisca, 1 plic de intaritor de frisca.
- sirop: 4 linguri de zahar, 250 ml apa, esenta de vanilie sau de rom.
Albusurile se bat spuma, galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase (cu cat sunt mai cremoase galbenusurile cu atat blatul va fi mai pufos si mai fin). Se adauga esenta de rom in galbenusuri, apoi se inglobeaza faina amestecata cu amidonul si praful de copt. 
La urma se incorporeaza albusurile spuma amestecand cu atentie, prin rasturnare. Eu am inversat aluaturile, pentru ca vasul cu albusuri era mai mare.
Se coace compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie si unsa cu ulei, aproximativ 30 de minute la 170 de grade (foc potrivit). Se scoate cand este gata, se lasa cateva minute in tava apoi se desprinde hartia de copt si se lasa pe un suport metalic la racit minim 30 de minute.
Crema: se scoate ananasul din conserva si se pun rondelele la scurs. Se inmoaie gelatina in apa rece 10 minute, apoi se pune la bain marie sa se dizolve, dar atentie sa nu fiarba nici apa din vasul de dedesubt! Gelatina sa nu fie mai fierbinte de 60 de grade pt ca se distruge.
Cand este calduta se inglobeaza intr-un amestec facut din lichiorul de cocos si sucul de ananas. 
Se da la frigider 10 minute. Cand incepe sa se inchege, 
se incorporeaza 250 ml de frisca (daca se poate,naturala). Se da la rece.

Blatul se taie in doua sau in trei pe orizontala. Eu l-am taiat in 3 pentru ca mi-a iesit foarte pufos si crescut.
Se insiropeaza cu siropul fierbinte, facut din apa si zaharul puse la foc pana se dizolva complet zaharul, dupa care se adauga esenta dorita. Daca siropul este fierbinte, el patrunde imediat in blat.

Foile se ung cu crema si pe fiecare strat de crema se pun 2-3 rondele de ananas (repet, este mult mai bine sa fie taiate bucatele mici pt ca rondelele se taie foarte greu cand portionati tortul in felii). Eu facusem crema in seara precedenta si se intarise bine. Cred ca puteam s-o amestec si s-o omogenizez cand am folosit-o, dar am pus-o asa, bucati.
Tortul, asamblat:
Restul de 250 ml de frisca se bate cu telul impreuna cu pliculetul de intaritor  si se decoreaza tortul pe deasupra dupa dorinta, cu felii de ananas si orice altceva mai doriti. Eu am mai folosit gem de caise.
Tortul mic, diferente:
L-am umplut cu crema si cu gem de caise in loc de felii de ananas, pentru ca nu mai aveam, doar la decor am folosit 2 felii. L-am insiropat mai tare decat pe cel mare, neintentionat, dar a iesit mult mai bun la gust :)

Asamblarea:
Ornat, in sectiune: 
Felie: 

Pofta buna! :)

Tips-uri: 

- am folosit lichior numit chiar Pina Colada, cumparat de la Plus - dupa cateva ore aroma lichiorului a disparut complet din crema, asa ca ori folositi un lichior de casa, ori unul din comert, dar mult mai bun. 

- tortuletul nu a stat cuminte :)) pt ca datorita gelatinei blaturile 2 si 3 au alunecat pe stratul de gem de caise, dar m-am descurcat, pana la urma l-am taiat sferturi si gata! :))  Deci combinatia gem + crema cu gelatina trebuie folosita cu atentie.

- pentru cine nu stia - ca si eu am aflat acum cateva zile -, frisca se bate fara nici un adaos (eu vorbesc de smantana de la piata) pana cand devine cremoasa. Apoi se poate renunta la mixer, se baga telul si se pot adauga 2-3 linguri de zahar pudra si intaritorul de frisca. Pentru siguranta, eu cand bat frisca folosesc 2/3 smantana de orice fel (adica nu neaparat speciala pt frisca) si 1/3 Hulala lichida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).