marți, 12 iulie 2016

Placinta greceasca cu nuci, miere si sirop



Placinta greceasca cu nuci, miere si sirop

De curând am făcut din nou o prăjitură foarte simplu de pregătit, plăcinta grecească, dar am modificat puţin ingredientele, şi a ieşit ceva foarte asemănător cu o sarailie sau o baclava. Adică dintr-o specialitatea grecească, până la urmă a ieşit una turcească, dar rezultatul a fost savuros şi dulce, dulce de tot. Dacă aveți o problemă cu zahărul, puteți folosi mai puțin, dar plăcinta va ieși mai amăruie și cu un gust indecis. Însă cine dorește, poate s-o facă și mai hipo-calorică. Eu personal, dacă gust un desert, atunci îl prefer dulce bine, nu sălciu.

Am folosit un pachet de foi de plăcintă, 4 ouă, 100 ml ulei, o cană de zahăr (250 g), un pahar mare de iaurt grecesc (350 g), 3 cupe de nuci măcinate (cca 200 g), un pliculeţ de praf de copt, zeama de la o jumătate de lămâie mare, zahăr vanilat. Siropul l-am făcut din 200 g de zahăr cu 200 ml apă la care am adăugat 4 linguri de miere.

Placinta greceasca cu nuci, miere si sirop
Foile de plăcintă la temperatura camerei le-am tăiat fâşii scurte şi înguste cu un foarfece, apoi le-am pus într-un castron şi le-am răsfirat bine de tot. Am mixat ouăle cu zahărul, apoi am adăugat uleiul, iaurtul, nucile măcinate (cele 3 cupe înseamnă cupa de la maşina de măcinat nuci), praful de copt. Această compoziţie am turnat-o peste zdrenţele de foi de plăcintă din castron şi am omogenizat bine de tot amestecul, cu mâna, la fel ca pe o carne tocată.

Am pus compoziţia într-o tavă mai înaltă, neunsă, şi am dat la cuptorul încins preţ de 45 de minute la foc potrivit. Între timp am fiert apa şi zahărul pentru sirop, iar după ce am luat de pe foc şi s-a mai răcorit puţin, am adăugat mierea şi zeama de lămâie. Dacă doriţi, puteţi aroma şi siropul cu vanilie, iese şi mai aromată plăcinta grecească.

Placinta greceasca cu nuci, miere si sirop

Când prăjitura este gata, se scoate din cuptor şi după câteva minute se porţionează apoi se toarnă siropul fierbinte peste ea. Se lasă să se răcorească, dar n-o să rezistaţi mult fără s-o mâncaţi chiar şi caldă, că este taaare bună şi cu gust de prăjitură din copilărie :))


Poftă bună! :)



5 comentarii:

  1. Pare mega apetisanta aceasta reteta :) yummy yummy :) Trebuie să incerc sa o fac si eu! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac si eu varianta greceasca si incerc sa pun cat mai putin zahar. Ne place mult numai ca as vrea sa creasca prajitura mai mult, sa fie mai aerata, asa ca data viitoare pun mai mult praf de copt sa vad cum iese.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine, doar ca nu sunt fana nuci in prajituri, si nu imi plac deserturile foarte dulci, imi plac dulciurile mai fresh.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte simplă! o programez pt mâine!!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).