miercuri, 11 mai 2016

De ce fac cozonac de casa si nu cumpar de gata


De ce fac cozonac de casa si nu cumpar de gata
Am observat, mai ales anul ăsta, când am postat pe facebook poza cu aluatul care dădea pe afară din lighean, priviri ciudate la adresa mea, și replici de genul "de ce te chinui, dragă? Acum există cozonac de cumpărat, pentru ce te agiți?" Ca și cum aș fi fost o neanderthaliană aterizată în secolul 21 prin cine știe ce metodă de călătorit în timp, unele amice/vecine/rude se uitau la mine ca la o înapoiată care nu merită atenția lor. Ca și cum aș fi singura din țara asta care mai face cozonac în casă și nu cumpără. Ba chiar unele au zis că din zgârcenie nu cumpăr, ci "mă chinui" să-l fac singură.

Doamnelor în cauză le spun că în primul rând nu mă chinui, pt că știu exact ce am de făcut la un aluat de cozonac și n-am nici un stres că nu-mi iese. Si dacă din diverse motive s-ar întâmpla să nu-mi iasă, asta e, nu văd unde ar fi nenorocirea.

Acuma, sigur că mi-ar plăcea ca înainte de sărbători să am cât mai puțin de gătit, eventual să stau în vârful patului cu tableta în mână și să am cozonac de cofetărie în casă, dar mereu îmi amintesc că nu trebuie să cred etichetele produselor de magazin, pentru că, nu-i așa?, trăim în România și știm că hârtia suportă multe iar adevărul este cu totul altul. Prefer să fac eu prăjituri de casă, chiar dacă sunt mai complicate, pentru că știu ce pun acolo, decât să mănânc o grămadă de chimicale.

Întâmplator am dat azi peste un articol în Evenimentul Zilei și citindu-l văd că-mi dă dreptate. Am făcut un print screen, după cum se poate vedea și citi, reliefând paragraful în care se enumeră ce ingrediente mai conține cozonacul de market față de ceea ce zice eticheta. Ce caută acolo soia, amidonul, oțetul, urmele de cartof (!!), făina de orz, uleiurile de palmier și de rapiță, orzul, grișul, n-am idee. Cât despre zecile de conservanți și de chimicale, era de așteptat. Dacă vă duceți pe articolul cu pricina, veți vedea că produsele de la market au și câte 15 aditivi chimici în compoziție.

Citind că un cozonac conține doar maxim 2% cacao, mă întreb atunci ce coloranți vor fi folosind, pentru că umplutura de nucă și cacao nu pare să fie atât de subțire în unele cazuri.
Si nu pot să nu zic aici, că acum câțiva ani aveam un prieten de familie care era director la o făbricuță din produse de acest fel, și care, mai sincer de felul lui, ne-a spus că numai la cremele de unt de la prăjituri se folosește zahăr, pentru că altfel nu iese crema, dar la aluaturi se pun îndulcitori industriali, chimici adică, pentru că sunt cu mult mai ieftini, și că dacă ar folosi zahăr, prețul unui cozonac n-ar mai fi atât de redus. Pe de o parte, ăsta ar fi un lucru bun pentru siluetă, dar nu și pentru sănătate. Părerea mea e că mai bine mănânc o linguriță de zahăr decât o pastilă de zaharină, sau o felie de pâine cu unt decât cu margarina despre care mulți zic că-i un fel de plastic. Mai bine lapte natural și iaurt de casă, decât iaurt degresat dar care conține alte chimicale pentru a nu i se știrbi din consistență și gust.

Că nici făina n-o fi perfect curată, pentru că ploile sunt acide și grâul conține și chimicalele inerente din atmosferă și sol, că nu toate ingredientele dintr-o rețetă de casă sunt perfect bio, adevărat, dar măcar nu există chimicalele adăugate la produsele de cumpărat și nici urmele unor ingrediente care n-au ce să caute în produsul final.

Si acum vă doresc poftă bună și să aveți parte de mâncare sănătoasă pe masă!





13 comentarii:

  1. ai scris pe sufletul meu si gogoritele cu cozonac cumparat ca nu in casa ca te chinui sau ca e vorba de zgarcenie, sau sau, etc. ma lasa rece.Mie, imi place la nebunie sa prepar aluat de cozonac, ca nu e greu si sa stii ca l prepar doar de sarbatori, sunt o gospodina obisnuita, si l preparam si cand aveam servici si copiii mai mici,pai care era placerea mai mare decat sa i vezi itzitzi, cand e gata, cand e gata, sau, mami lasa ma pe mine sa pun rahatul sau sa l rulez... pai cumparat dincolo de un miros atragator in rest ce este, o uscatura cu machiaj!ca e umflat si are ambalaj colorat! si sa timai dau un argument mama draga, sunt o femeie obisnuita care a trait inainte de 89 cu cartela, nu cu cadouri si favoruri la usa din spate a alimentarii, iar acum am ajuns bunica si evident nu m am imbogatit decat cu cativa nepotei, dar in rest, in afara de bucuriile ,in ghilimele, actuale, salariu sau pensie mica si au mai aparut si of urile varstei mijlocii ce sa zic, nu ma plang, ca uite care i treaba, am preferat de a lungul anilor sa gatesc chiar si cand eram obosita mai bine mancam la repezeala niste ciorba de trei zile facuta de mine si in general am mancat multe prajituri de casa de a lungul vremii.Am evitat cat am putu mezelurile si ca sa ti spun franc, mai repede imi dadeam pe razatoare morcov, ridiche,cu patrunjel si marar, cu ulei si suc de lamaie, si cu cartofi prajiti mama mama ce mancam.in consecinta, cand imi fac analizele periodic totul e in regula,si ma mir ca am 56 ani si traiesc cu un rinichi - ca la noi in romania, apa de robinet, dee, stii doar, si plus in spital,la medic, mereu cu scobutil si ceaiuri, asa imi dadeau pan am ajuns la operatie ca am trait ani de zile cu colica renala, am avut 1 cm de piatra la rinichi...insa ma bucur oricum ca actualmente sunt in regula, ca nu fumez doar cafea, una pe zi. :) Asta e, te am luat cu povestile insa mi ai inspirat incredere sa ti scriu citind de la tine... se pare ca si fara o silueta subtire de viespe si fara diete poti trai sanatos daca stii ce bagi in gura.Multumesc pentru timpul acordat,sanatate!
    cozia

    RăspundețiȘtergere
  2. o mica erata, am avut la rincihi 10 cm de piatra, am suferit mult, dupa operatie ma bucuram ca o fetita ca nu mai aveam dureri, era mai rau ca o nastere....
    cozia

    RăspundețiȘtergere
  3. Cozia, ma bucur sa te cunosc si mai ales ca gandim la fel, cel putin in privinta alimentatiei. Asa zic si eu, ca se poate trai sanatos, daca esti atenta sa nu mananci ceea ce nu-ti prieste si mai ales sa nu exagerezi cu mancarea de market. Si eu sunt adepta mancarii gatite, insa ma uit la adolescentele de azi, multe din ele se hranesc cu un hamburger pe zi si refuza - din motive numai de ele stiute - mancarea gatita in casa.

    Sanatate sa fie si multi ani inainte, Cozia, suntem cam de aceeasi varsta, eu am 52 :)

    Seara placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fug ca dracul de tamaie de cozonaci de cumparat.Eu coc de doua ori pe saptamana pentru Diana.De cand era mica i-au placut si inca nu s-a saturat.
    Drept este ca recent mi-a cerut sa-i fac o prajitura cu un praf de cumparat,a vazut o reclama si a crezut ca-i buna,dar nu i-a placut.Si gata definitiv cu prostiile de cumparat.Prefer sa muncesc eu acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi sunt cofetarii care prepara cozonac ca de casa (numai pe comanda, de sarbatori), costa 60-70 de lei unul, dar chiar si asa, parca tot nu-s sigura ca n-au chimicale in ei. De aceea, prefer sa-i fac eu. Nu ma dau in vant dupa cozonac si aluat dospit, dar de cateva ori pe an merita efortul.

      Ștergere
  5. Eu cu soia nu am o problemă, în schimb cu coloranții, pudra de ou și alte minuni, da. Sincer, prefer un cozonac de post, cu cât mai puține ingrediente. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu tine, desi, in ultima vreme, recunosc, am cumparat cozonacul, dar am facut-o motivat. Probabl ca mai bine nu cumparam, dar asta de intampla de 2 ori pe an, de Paste si de Craciun. Cand nu mai poti, nu mai poti, oricat ti-ai dori sa mai fii cum ai fost.

    RăspundețiȘtergere
  7. Te inteleg perfect, pentru ca cele mai frumoase amintiri din copilarie se invart in jurul cozonacului facut de bunica. Din pacate eu nu fac cozonac pentru ca nu-mi merge cuptorul.

    RăspundețiȘtergere
  8. La mine in casa mereu s a cumparat pentru ca mama nu stie sa faca dar iti inteleg punctul de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Clar nu este natural si tot ce gasim de cumparat au diverse lucruri care nu sunt tocmai prietenoase, dar trebuie sa ne asumam

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu mai cumpar cozonaci de foarte multi ani! Ador mirosul cozonacilor copti, ador gustul lor fierbinte si bucuria fetelor mele care mananca cu atata placere...

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu prefer sa fac. Chiar daca fac numai un cozonac, ca n-am timp de mai mult, macar stiu ce mananc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici eu nu mai cumpar cozonac, desi sa spun drept am avut un an cand am facut si un astfel de experiment. Initial am ales aceasta varianta deoarece nu stiam sa fac cozonac, apoi am constatat ca nu-i chiar asa de greu cum credeam si de atunci fac mereu in casa.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).