joi, 3 martie 2016

Pulpa de pui la gratar cu sos de nuci si cartofi cu rozmarin

Pulpa de pui la gratar cu sos de nuci si cartofi cu rozmarin

 Este tot o rețetă din seria celor de la restaurantul Noir, pe care am făcut-o cu mult succes la mine acasă, după ce am mâncat acolo varianta originală, ca să zic așa.

Pentru o porție aveți nevoie de: o pulpă de pui dezosată, un cartof mediu, 3-4 linguri de sos alb si miezul de la o nucă, plus zeamă de lămâie, opțional.

Metodă de preparare:
- pulpele de pui se pregătesc la grătar, fiecare cum s-a obișnuit. Mie îmi place să țin carnea în apă cca 10-15 minute înainte de a pune bucățile la fript (mai absoarbe apă și se frăgezește), după care le sărez și le pun pe grătar ținându-le cca 10 minute la foc nu foarte iute, în așa fel încât pielea, dacă este, să fie crocantă și rumenă. Apoi scot fripturile pe o farfurie de ciorbă și imediat pun un capac, pentru ca să nu se usuce și să lase zeamă.

- cartofii se curăță, se spală și se taie felii groase care se fierb în apă cu sare cca 10 minute. Nu trebuie să fie fierți de tot cartofii, pe jumătate, așa. După aceea se scot și se așează într-o tavă unsă cu puțin ulei, se mai sărează dacă doriți (eu pun Delikat), se dă un praf de piper și puțin rozmarin pulbere, câteva fire de pătrunjel verde tocat, apoi tava merge la cuptor, pe șinele de jos, unde cartofii se lasă să se rumenească încă 10-15 minute.

- sosul: se face un sos alb dintr-o linguriță rasă de făină și puțin ulei, care se stinge cu o jumătate de pahar de apă amestecându-se energic ca să nu facă cocoloașe. Se dă puțină sare. După aceea se adaugă zeamă de lămâie după gust (mie îmi place să iasă acruț acest sos, eu pun zeama de la o lămâie întreagă), se amestecă în continuare, se adaugă și miezul de nucă tăiat bucăți (nu măcinat!). Se mai omogenizează sosul pe foc preț de unul-două minute, amestecând continuu, apoi se dă deoparte.

În farfurie se așează cartofii gratinați cu rozmarin, apoi bucata de friptură, iar peste ele se toarnă sosul alb de nuci. Totul se presară cu puțin pătrunjel verde tocat. În principiu nu este nevoie de salată pentru că sosul cu lămâie înlocuiește cu succes salata, dar dacă doriți, puteți asezona totul cu salată verde sau de sezon.

Poftă bună!

Pulpa de pui la gratar cu sos de nuci si cartofi cu rozmarin



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!





4 comentarii:

  1. Nici macar nu am apucat sa citesc toata reteta, pentru ca deja mi-am luat caietul si am notat-o !Sigur e ceva savuros, asa ca...maine o si fac! Multumesc mult de tot pentru idee si sper sa nu primesc bataie daca vin cu putine modificari....
    Duminica senina sa ai draga mea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu primesti, nu primesti bataie :))))) ma bucur ca ti-am fost sursa de inspiratie, o sa iau si eu o retetea mai occidentala (bihoreana, adica) de la tine. Te pup, duminica placuta si tie, Sidy!

      Ștergere
  2. Este o reteta inedita pentru mine. Cu siguranta o voi incerca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine a fost, Vanda, dar e a doua oara cand mananc nuci la un felul doi si se potrivesc de minune :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).