sâmbătă, 19 martie 2016

Muschiulet de porc cu cartofi la cuptor si sos de ciuperci cu smantana

Muschiulet de porc cu cartofi la cuptor si sos de ciuperci cu smantana

Rețeta asta este tot o inspirație de la un restaurant nemțean, iar eu am executat-o astfel:

- pentru fiecare porție avem nevoie de 2 felii grosuțe de mușchi de porc, 2 bucăți de cabanos de cca 10 cm, un cartof de mărime medie, 2-3 linguri de sos de ciuperci cu smântână. La sos am folosit un borcan de champignon de 400 ml și 3 linguri pline de smântână de la piață.

Cum se face:
- feliile de mușchiuleț se bat puțin ca să se mai subțieze, se dă sare, piper, condimente după dorință și gust. Bucățile de cabanos se crestează în cruce la capete apoi se pun pe feliile de mușchi care se rulează și se prind cu scobitori ca să nu se desfacă. Ele o să arate ca niște papiote de ață, pentru că mușchiul nu acoperă capetele cabanosului, dar asta e și ideea, să aibă acest aspect.
- cartofii se curăță de coajă se spală și se taie felii mai groase, ca la tocăniță. Dacă aveți cartofi noi, mâncarea vă iese și mai gustoasă, dar aș sugera să alegeți cartofi mici, care să nu fie tăiați decât cel mult în două.

Rulourile de mușchiuleț și cartofii ușor sărați se pun într-o tavă (de preferință Jena sau ceramică) la cuptorul încălzit, stropiți totul cu puțin ulei și eventual cu o jumătate de pahar de apă (sau, de ce nu? vin alb). Se lasă la foc potrivit spre iute cca o oră, mai punându-se cu o lingură zeamă peste carne și cartofi din când în când, apoi se verifică rulourile de carne dacă sunt bine făcute. De regulă semnul că mâncarea este gata e rumeneala de pe deasupra cărnii și cartofilor. Cine dorește, poate presăra puțin rozmarin peste cartofi.

Între timp se face sosul de ciuperci cu smântână: ciupercile tăiate pe jumătate sau lăsate întregi, și spălate de lichidul cu conservanți din borcan, se pun la fiert la foc domol cu apă cât să le acopere și cu un praf de sare. După 10-15 minute de fierbere se adaugă smântâna (pe focul dat la redus), se omogenizează bine și se mai lasă să fiarbă câteva minute. La urmă se adaugă piper după gust, ienibahar și sare dacă mai este nevoie.

Muschiulet de porc cu cartofi la cuptor si sos de ciuperci cu smantana

Se pun apoi pe fiecare farfurie câte două rulouri de mușchiuleț, 2 linguri de cartofi, iar pe deasupra 2-3 linguri de sos cu ciuperci. Se asezonează cu salată după anotimp sau cu murături. Eu am mâncat azi cu salată verde cu ceapă verde și mărar 😋


Chiar dacă e post, puteți păstra rețeta pentru masa de Paște sau oricare altă masă, fie ea festivă sau nu.

Poftă bună! 😉




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




4 comentarii:

  1. Multumesc mult de tot Oana pentru ca ne impartasesti si nuoa aceste bunatati, secrete ale tale ! Sigur am sa o fac, doar sa cumpar muschuiuletul...
    Sa ai un weekend cat mai senin !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Sidy! si poti sa faci mancarea asta si cu piept de pasare, precis iese la fel de bun. Dar vezi cat pui in farfurie :))) eu n-am reusit sa mananc decat jumatate dintr-o portie. Este foarte consistenta.

      Weekend linistit si tie!

      Ștergere
  2. Draga mea acum cand au venit copii si l-au adus pe Alex am facut bunaciunea asta si sa sti ca a avut un mare succes !
    Multumesc mult de tot ca impartasesti cu noi retetele tale minunate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut si ca gasesti retete apetisante pe blogul meu! Pupici, Sidy!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).