marți, 22 decembrie 2015

Supa crema mexicana in congelator Arctic


Supa crema mexicana in congelator Arctic

Am fost intrebata adeseori cum ma descurc cu batrana mea mama, nevazatoare si foarte mofturoasa la mancare cand plec in vacanta (in sensul ca nu mananca decat odata dintr-o mancare si nu facuta de mana altor persoane, sau daca o face, foarte rar are cuvinte de lauda pentru acea mancare). Intr- adevar, avand in vedere ca este o persoana dificila din perspectiva asta, va dati seama cam ce am eu de facut cu vreo 3-4 zile inainte de a pleca in concediu. Mancare, vreau sa zic. Da, fac de mancare pentru doua saptamani si ceva, ca doar n-o sa vin din circuit obosita flenduri sa ma apuc de gatit. Nu. Fac 4-5 feluri de mancare, plus chiftelute, vreo 30-40 (iau si la drum cateva). Mancarea o portionez si o pun la congelator cate o portie in punga, iar chiftelele le pun cate zece intr-o punga, si persoana care vine sa aiba grija de maica-mea ii face piure proaspat sau cartofi prajiti la ele, la pranz.

Acum poate va intrebati ce pun la congelator. Pai, in afara de prajituri cu crema sau cu branza, cam de toate. Ciorbele si supele se preteaza cel mai bine la asta. Iau un castronel, pun in el punga larg deschisa si torn cu polonicul o portie. Felul doi, asemenea. Pungile le asez una dupa alta in cutii de plastic, din acelea de la inghetata, apoi dau totul la congelator, iar cand am nevoie, scot si incalzesc. Metoda am extins-o si pentru zilele cand din greseala fac mai multa mancare decat se consuma in mod obisnuit, si pentru zilele cand stiu ca voi fi mai ocupata la serviciu si nu am timp de gatit. Tot la congelator merg si dulciurile pe baza de aluaturi, gem, ciocolata. Cremele si branza dintr-un cheesecake se "taie" cand se dezgheata, iese apa din ele iar branza are o consistenta foarte sfaramicioasa. Dar dulciurile gen chec, cozonac, tarte cu fructe, merg de minune puse la congelator si scoase la nevoie.

Supa crema mexicana in congelator Arctic
Drept e, pentru asta cel putin vara, nu prea ajunge congelatorul de la combina, pentru ca stiti cum e, mai niste legume gata pregatite pentru pus in ciorba, mai niste fructe pentru prajituri, un sertar se ocupa cu din astea, apoi inca unul cu carne si inca unul cu caș, unt, foi de placinta, foietaj, etc. Asa ca mai trebuie un congelator. Aveam un Arctic vechi de pe vremuri imemoriale :)) , mare energofag, pe care l-am transformat in dulap pentru vase, sticle si borcane de avut la indemana cand imi trebuie, ca sa nu mai mai cobor la boxa dupa ele. Iar congelatorul Arctic cel nou e vedeta bucatariei. Acolo pun mancarea pentru pisici, si mai multe legume si fructe, o parte din laptele proaspat pe care mi-l aduce laptarul vinerea, smantana in surplus si mancarea portionata pentru zile mai ocupate cu alte treburi sau zile cand pur si simplu n-am chef sa gatesc.

Tare bun e un congelator la casa omului!

Si acum sa va arat o supa-crema din legume mexicane cu adaos de morcov pe care abia am facut-o, ca mai este un pic de post, si o pun la congelator ca s-o am in zilele de dupa Craciun, ca deh! o sa fac si eu niste friptura si carnati prajiti, ca odata e Craciunul intr-un an. Dar dupa aceea voi avea chef de mancaruri usoare.

Supa crema mexicana in congelator Arctic
Asadar am pus o ceapa si un morcov mare curatate si taiat in felii mai grosute, iar ceapa taiata in sferturi, o punga de legume mexicane si apa cat sa le cuprinda plus un deget. Am dat sare apoi am lasat sa fiarba molcom cca o ora, ca sa se patrunda bine de tot mazarea, care altfel genereaza probleme gastrice. Dupa aceea am dat la blender supa, am adaugat putin piper si am mai lasat sa dea un clocot. De servit, cine doreste si nu posteste, poate s-o serveasca si cu un strop de smantana sau iaurt grecesc. Oricum ati manca-o, are un gust nemaipomenit de bun!

Dar tineti aproape, o sa revin zilele astea cu cate ceva bun pentru masa de Craciun si Revelion.

Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Cozonacul il pun si eu la congelator, sa am si de Revelion. Hai cu niste prajiturele, Oana! :P

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).