joi, 9 iulie 2015

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips

Era la începutul anului acestuia, de Sf. Ion, adică de ziua mea onomastică. Mă hazardasem să invit mai multe rude și prieteni, erau cca 20 de persoane la masă, iar eu eram una singură. Deodată, deși aveam două zile în fața mea până la acea petrecere, mi-am dat seama că nici așa nu am timpul necesar să fac tot ceea ce-mi propusesem. Și pentru că era prima masă festivă făcută de mine de la un capăt la celălalt, voiam să rup gura târgului, nu alta. :) Când este neapărat necesar, sunt organizată din fire, dar de data asta totul mi se părea că mă depășește.

Apoi mi-am amintit. Pâinea se putea face și singură - țineam să le demonstrez tuturor că știu să fac o pâine de casă extraordinar de pufoasă și de gustoasă. Și știți ce? Am reușit să-mi iau suprema laudă: că fac pâine mai bună decât taică-meu, care devenise expert în pâinea de casă. Dar atunci, n-am făcut-o eu ca să zic așa, ci am pus ingredientele la aparatul de pâine de la Philips și i-am dat drumul să brutărească singur. În poze vedeți ce frumusețe de pâine a ieșit, e pusă pe masă în partea stângă din planul îndepărtat. Nu se poate să n-o remarcați. Felii așa de mari și de crescute nu ar fi ieșit dintr-o pâine frământată manual.

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips

După care m-am dus în boxă și am adus robotul de bucătărie tot de la Philips, câștigat ca premiu la un concurs culinar cu ceva vreme în urmă. Inițial voisem să-l fac cadou cuiva, de aceea nu-l folosisem. Dar atunci mi-am dat seama că era o greșeală să dau robotul altuia, și eu să mă chinui singură cu toate toate manevrele necesare pregătirii ingredientelor pentru diverse preparate. Am asamblat piesele robotului și tot ce am avut nevoie să toc, să amestec mai multe ingrediente, să dau la blender, să mărunțesc, să storc sucul de la lămâie și portocală, să fac un aluat pentru blatul de tort și apoi să mixez crema, totul, așadar, am făcut cu ajutorul robotului. Din ziua aceea roboțelul ăsta n-a mai plecat din bucătăria mea. După cum se vede, am avut destule de făcut la robot: drobul de pui și ciuperci, maioneza de la salata de boeuf, salata de icre și aceea de crudități, la robot am făcut piureul pentru friptură, tortul cu cremă de trufe.

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips

Așa că o mașină de pâine și un robot de bucătărie mi-au fost cei mai de ajutor prieteni ca să pot termina pregătirile pentru o masă festivă la timp. Și nu doar atât, ci a fost o masă apreciată, iar bucătăreasa lăudată. Iar eu transmit mai departe aprecierile și laudele mele ajutoarelor mele cele mai de preț de la Philips. Dar să vă spun cum stă treaba cu minunăția asta de tort trufă. Am făcut două torturi în ziua aceea, unul mare, pentru masă, și unul mai mic, pe care am apucat să-l fotografiez, pentru cei care știam că mai vor o felie de tort și pentru acasă. Ingredientele sunt pentru tortul mare, cu diametrul de 28 cm

Blatul: 6 ouă, 12 de linguri de zahăr (câte 2 linguri pentru fiecare ou), zahăr vanilat 2 pliculețe, 100 ml lapte, 5 linguri de ulei, o sticluță de esență de rom, coaja de lămâie și portocală, 8 linguri de făină, 2 linguri de cacao, un pliculeț de praf de copt.

Crema: 300 g de biscuiți Petit Beurre cu cacao, 2 ciocolate cu minim 75% cacao, coaja si zeama de la o portocală, 100 ml lapte, un pachet de unt, 2 linguri pline de zahăr, esență de rom.

Glazură de ciocolată, o cutie de bomboane trufe pentru decor.

Albușurile se mixează spumă tare cu zahărul și zahărul vanilat. Apoi se pun pe rând gălbenușurile, la o viteză redusă. Se adaugă laptele, uleiul, romul, tot la viteză redusă, apoi coaja de la citrice. La urmă se adaugă cacaoa, făina și praful de copt, amestecând compoziția cu o lingură de sus în jos. Se toarnă compoziția în forma de tort tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit cca 40-45 de minute la foc mediu, până când trece testul scobitorii. În acest timp se face crema. Biscuiții se mărunțesc fin (de exemplu printr-o râșniță de cafea), iar laptele, untul și zahărul, împreună cu ciocolata ruptă bucățele se pun pe foc la bain-marie. Când compoziția se înfierbântă bine și totul este omogenizat cu o lingură din lemn, se închide focul și se dă deoparte vasul. După ce se răcorește puțin, se adaugă zeama și coaja de portocală. După aceea se încorporează în cremă, amestecând cu lingura de lemn, praful de biscuiți, până când ea are consistența dorită. E posibil să puneți mai puțini biscuiți pentru o cremă mai fină și mai spumoasă. La urmă se adaugă esența de rom, apoi se continuă amestecatul până când crema este răcită bine. Din această cremă se dau deoparte două linguri de compoziție și se formează câteva trufe pentru decor, sau, dacă ați optat pentru o cremă mai spumoasă și nu puteți forma trufe, veți folosi bomboanele din comerț pentru decorarea tortului.

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips

Când blatul este copt, se scoate din cuptor și se dezlipește cu atenție hârtia de pe el, apoi se lasă deoparte pe un suport metalic să se răcorească de tot. În acest timp se pregătește siropul din 300 g zahăr și 300 ml apă puse la fiert într-un ibric. Blatul se taie în 3 pe orizontală, primele două blaturi se însiropează și se umplu cu cremă, al treilea, care vine deasupra doar se însiropează. Peste el se toarnă o glazură de ciocolată (din comerț sau o ciocolată amăruie topită în 3-4 linguri de lapte), ori se pudrează cu cacao, apoi se decorează cu trufe. Se lasă la frigider cca 4-5 ore după care poate fi servit. Este un tort ciocolătos și aromat, decadent de-a dreptul :)

Poftă bună!

Tort trufa si o masa festiva cu ajutoarele Philips


2 comentarii:

  1. Maaaaaaama cate bunatati ai reusit sa faci ! Bravo tie Oana, sunt sigura ca ai reusit sa-ti impresionezi toti musafirii, mai ales ca ai fost prin bucatarie , doar tu singura si cei doi prieteni ai tai, de nadejde.
    Tot imi place ce ai facut, arata minunat si te rog frumos sa-mi spui daca ai pe blog reteta de drob de pui cu ciuperci ? Ma gandesc eu cam cum ar veni, dar....e mai fain daca o citesc cum ai facut tu !
    Felicitarile mele, inca o data si sa ai mult spor sa ne mai rasfeti cu toate bunatatile astea minunate, facute de tine....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, scuze că abia acum am văzut comentariul tău. Multumesc pt laude, nu le merit :P Da, am drob de pui ci ciuperci uite chiar aici: http://www.retete-vechi-si-noi.info/2013/12/drob-de-pui-cu-ciuperci.html

      Te pup cu drag!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).