marți, 9 aprilie 2013

Tort ganache

Cum de foarte curând am avut o aniversare în familie, am pregătit două torturi, unul de ciocolată, că așa a fost dorința, și altul cu căpșuni, tot că așa a fost dorința :)


Ingredientele: un blat de tort de tip negresă sau pandișpan cu multă cacao, 500 g frișcă bătută, 2 ciocolate cu peste 65% cacao, 300 g zahar, 300 ml apă, o fiolă de esență de rom, decoruri, 2 lingurițe pline cu unt.

Blatul îl face fiecare cum preferă, doar să fie un blat cu cacao. Când este rece, se taie în 3 pe orizontală.
Crema: frișca se mixează la viteza 2 sau 3 cu o ciocolată topită într-o linguriță de unt și eventual 3 linguri de apă (depinde de conținutul ei în cacao: dacă are mai multă cacao, trebuie și apă, altfel se întărește prea mult). Topitura trebuie să fie bine răcorită, dar totuși încă fluidă, și se toarnă câte puțin, în fir subțire, în frișcă. Va ieși o cremă mai moale, chiar dacă stă la rece, dar așa este crema ganache. Însă nu va curge pe lângă tort, fiți fără grijă :)

Siropul: zahărul se pune la ars într-un ibric de 1 litru, pe foc mic. Se lasă ca zahărul de la fundul ibricului să devină maro deschis (un strat de maxim 1 cm de zahăr ars este de ajuns), apoi se adaugă apa și se lasă la foc moale până când începe să fiarbă. Din când în când încercați cu o lingură dacă mai sunt bucățele de zahăr ars lipite de fundul ibricului. Când siropul este fiert și tot zahărul e dizolvat, se lasă la răcorit, apoi se adaugă esența de rom.

Acest fel de sirop nici nu se evaporă prea repede din tort și dă și o aromă deosebită prăjiturilor.


Un blat se pune pe un platou rotund (de preferință cu un diametru cu minim 2-3 cm mai mare decât forma de tort) și se însiropează. Apoi așezați inelul formei de tort în jurul blatului, perfect închis. Puneți jumătate din cremă și nivelați. Așezați al doilea blat, însiropați și turnați restul de cremă, nivelând cu o spatulă. Pe deasupra se toarnă o glazură caldă făcută din a doua ciocolată, topită în a doua linguriță de unt. Nivelați rapid cu o spatulă sau un cuțit cu lama lată. Dați la rece măcar 4-5 ore.


Înainte de a servi, scoateți inelul de la forma de tort, uniformizați crema de pe lateral, ornați după dorință (eu am folosit ornamente din comerț) și serviți musafirilor.
A ieșit o minunăție de tort

17 comentarii:

  1. Buna ziua .
    Sunteti interesat/a de un schimb de link sau banner cu site-ul ereteteculinare(punct)biz?
    Daca sunteti interesat/a de schimb am rugamintea sa ma treceti asa;- in lista mea de bloguri asa:
    link ereteteculinare(punct)biz -text anchor -Retete culinare

    Astept un raspuns pe deluxx76@yahoo.com
    O zi buna va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa fie delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Thank you, Mariana, your recipes look more yummmy than mines! :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).