joi, 25 aprilie 2013

Prajitura de casa


Blatul: 4 oua, 400 g zahar, 5 linguri de miere, 100 g unt, 6 linguri lapte, un pliculet de praf de copt stins cu lamaie, 600 g faina.
Crema: 2 linguri de faina, 100+250 ml lapte, 150 g zahar pudra, 1 pachet de unt, coaja de la o lamaie, un plic de zahar vanilat; un borcan de gem de capsuni. Zahar pudra pentru decor.

Este blatul de la tavalite plus crema de albă-ca-zăpada și gem. Rețeta prevede 600 g faină (de fapt, chiar 700 g, vedeti linkul de mai sus), dar dacă vi se pare prea mult, puteți pune mai puțină făină. Cu 600 g de făină blatul iese mai apropiat de niște foi, decât de cel de pandișpan. Dacă doriți să iasă pufos, faceți aluatul mai curgător, deci mai puțină făină, cca 450-500 g. 

Se freacă ouăle întregi cu zaharul până când acesta se topește complet. Se adaugă pe rand, continuând mixatul, mierea, untul la temperatura camerei, laptele, praful de copt, si la urma faina. Se amesteca bine, se toarnă intr-o tava unsa si tapetata, sau cu hârtie de copt in ea si se lasa 30 de minute la cuptorul incins dinainte, la foc potrivit. Dupa ce trece testul scobitorii se lasa la racit in tava, acoperita cu un prosop de bucatarie curat, pentru ca sa nu se usuce. Cand este rece se dezlipeste cu atentie hartia de copt, apoi se taie pe orizontala in 3 blaturi.

Crema: se desface faina in 100 ml lapte rece, apoi se toarna restul de lapte clocotit si se fierbe la bain marie pana cand se ingroasa totul ca un terci. Se lasa sa se racoreasca putin, apoi, cat este calda inca, se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat, untul si la urma razatura de lamaie. Se lasa la rece.

Blaturile se umplu cu crema de lamaie, cu gemul de capsuni, apoi se portioneaza prajitura si se pudreaza cu zahar.

Pofta buna!


5 comentarii:

  1. La aceste cantitati blatul a iesit o compozitie destul de tare(nu curge), lipicioasa, pe care am intins-o cu greu in tava. La coacere a iesit mai degraba ca o paine decat ca un blat de prajitura ceea ce ma duce cu gandul ca faina este cam multa. Cele 600 g faina au fost cantarite sau puse cu un pahar gradat? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu au fost cantarite, au fost puse cu un pahar obisnuit, de 200 ml. Mie nu mi-a iesit chiar bun de intins - poate depinde de faina, eu folosesc NUMAI faina Dobrogea - dar tarisor. Insa am avut praf de copt italian, si vreau sa spun ca nu se compara cu al nostru.

      Dar intr-adevar, aluatul iese mai apropiat de paine decat de un aluat pufos gen pandispan.

      Ștergere
    2. P.S. Am dat linkul retetei de tavalite in postarea de mai sus. Noi asa avem reteta si asa am facut-o mereu. Ba chiar reteta prevede 350 g de faina la 2 oua, eu aici am dublat cantitatile.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).