vineri, 13 iulie 2012

Vacanta, meniuri poloneze

In Varsovia si pe drumurile Poloniei eu si colegii de excursie am gustat asa ceva zilele trecute:
Zurek
1. Zurek (se citeste jurek) - este o ciorba din secara, cartofi, morcov, ciuperci, usturoi, ou fiert tare, sos alb, condimente, verdeata. Este o ciorba picanta.

Placinta cu mere
2. Placinta cu mere, alaturi de un bulgare de frisca, unul de inghetata de vanilie si sos caramel.Pe deasupra avea cateva bucatele de ananas din conserva. Mi-a placut foarte mult combinatia de gusturi. A fost adusa calda la masa.

Snitel de porc
3. Snitel de porc. A costat 15 zloti (cca 3 euro) si continea, inclus in pret, un ou prajit, cartofi prajiti, salata de varza, de ceapa rosie rasa amestecata cu maioneza si de sfecla. 
File de pui cu cartofi natur
4. File de pui cu cartofi natur. File-ul este un fel de snitel, dar carnea este mai intai condimentata cu ceva foarte galben, banuiesc eu ca sofran, apoi data prin faina si ou si prajita. Salata, desi conform meniului trebuia sa fie de legume asortate, a fost din varza rosie, usor murata si foarte moale, ca si cum ar fi fost fiarta inainte de a se mura.

Bors (de sfecla)
5. Bors. Este zeama de sfecla, fiarta, acrita si strecurata, servita cu un rulou pane, cu carne tocata, alaturi.

Azi sunt in Stockholm, si daca nu m-ar fi invins sciatica si nu m-ar fi tintuit in camera de hotel, as fi dorit sa gust o friptura de ren... Dar probabil ca viata ma va mai aduce prin Suedia vreodata, ca sa implinesc ceea ce azi nu pot sa vizitez.

Maine, Norvegia, Oslo.

6 comentarii:

  1. Imi pare rau ca nu te simti bine.Revino-ti repede,ca sa te bucuri de restul vacantei.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pup si eu, Dia. Sper sa imi revin, mi-am luat un unguent, sper sa fie ok pana ajung intr-o zona ceva mai calda...

      Ștergere
  2. Ma bucur ca ne-ai impartasit si noua din experienta ta. Si eu abia astept sa ajung in Europa din nou. Insanatosire grabnica. Cat despre frioptura de ren :) cred ca tu faci friptura deliciaosa . Weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita si de urare, Carol. Ei, :) daca as avea o bucata de ren la dispozitie, nu stiu daca mi-ar mai iesi delicioasa. Cine stie ce gust are renul? Dar poate aflu maine, daca am noroc.

      Ștergere
  3. Pentru mine renii imi aduc aminte doar de Mos Craciun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat, insa oamenii nordului cresc reni precum crestem noi vite sau capre :)

      P.S. N-am avut noroc azi :((( nu aveau ren fript.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).