sâmbătă, 23 iunie 2012

Inghetata de vanilie cu mar copt . British food, 1

Candva, la inceputurile acestui blog, va scriam despre cel mai bun desert mancat de mine vreodata, adica inghetata de vanilie cu mar copt in cuptor: mere-coapte-si-inghetata.html


Nu stiu daca intr-adevar este un desert britanic, dar nu am mai mancat nicaieri in lume - pe unde am mai fost - asa ceva. Astazi am savurat aroma de mar copt si scortisoara, apoi mi-am lins degetele de miere si inghetata de vanilie, lucru pe care il fac foarte rar.


Dar sa va povestesc cum am facut. Merele le-am pus, spalate, pe o tava la cuptor la foc iute. Le-am mai intors cand pe o parte cand pe alta, pana cand a crapat coaja de pe ele. Asta a durat cam 30-35 de minute.


Inghetata de vanilie am facut-o cu o zi inainte, din 200 ml frisca lichida si 200 ml smantana de la piata, bine mixate cu 150 g zahar pudra la care am adaugat o lingurita rasa de vanilina. Cand compozitia a devenit ca o crema, am pus-o în forme cu un poș mare, am ornat cu puțin sos caramel (5 lingurite de zahar se topesc pe foc mic cu 5 lingurite de zeama de lamaie si se lasa sa fiarba, amestecand des, pana cand scade zeama) și "picături" de ciocolata topita, apoi am dat la congelator.


Am scos tava cu mere, am pus cate un mar și un bulgare de înghețată pe fiecare farfurie, peste mere am presărat puțin zahar tos (sau nuci măcinate, cui ii place), o linguriță de miere și un praf de scorțișoară. 
Deși au trecut 17 ani de atunci, acest desert mi s-a părut azi chiar si mai bun decât prima oara.
Pofta buna! :)

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).