marți, 17 aprilie 2012

Pasca cu smantana

Tot din seria "caietul cu rețete", o alta rețetă veche, adusa de taica'meu de pe la birou, de la colegele lui, prin anii '80.

Pentru o pasca trebuie: 500 g aluat de cozonac sau mai mult (depinde de tava și de gusturi), cca 1 kg de smântâna, 7 gălbenușuri, 5 albușuri, 10 linguri de zahar, 4 linguri pline de faina, un praf de sare, vanilie, esență de rom, stafide, ou pt uns.

Aluatul de cozonac se împarte în 3 părți. Din doua părți de aluat se întinde foaie și se așează într-o tava unsa cu ulei sau direct pe hârtia de copt (folosind hârtie de copt puteți scoate pasca fără probleme din tava). Din aluatul rămas se face un colăcel pentru margine și pentru un decor în forma de cruce de pus pe deasupra păștii.

Eu am folosit foarte puțin aluat pt ca nu-mi place pasca în care predomina aluatul, de aceea nici colăcelul nu iese în evidenta și nici crucea de pe pasca nu e decât simbolica :) dar cine prefera, poate folosi cat aluat dorește la o pasca; într-adevăr, cu aluat mult, iese foarte aspectuoasa.

Umplutura se face astfel: dacă aveți smântână de la piață, se pune într-o pânză foarte curata, sub forma de trăistuță, pe o farfurie adâncă plina cu faina de grâu timp de câteva ore, sau chiar de seara pana dimineața. Astfel faina atrage tot zerul și smântâna rămâne groasa, buna de preparat. Dacă luați smântână de market, alegeți un sortiment consistent, gen Panda sau Muller.

Se mixeaza albușurile pana devin bezea și se lasă deoparte. Gălbenușurile se mixează cu zahărul și zahărul vanilat până când devin albicioase și cremoase. Se adaugă apoi faina, sarea, smântâna, stafidele, esența de rom, iar la urma albușurile bătute spumă tare.

Umplutura se pune peste aluatul din tavă și se unge cu ou înainte de a baga tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180 de grade) cca 30 de minute.
Se scoate când trece testul scobitorii și se lasă sa se răcorească în tava 10 minute apoi se scoate cu tot cu hârtie pe un fund din lemn. Când este rece, se poate dezlipi ușor hârtia de pe pasca. Daca nu folosiți hârtie de copt, este mai greu de scos pasca din forma fără sa se rupă, eu folosesc forme din sticla si nu scot pasca din tava. Porționez când o servesc și fiecare felie o dezlipesc de pe fundul formei cu o spatula.

Acest gen de pasca iese foarte fina și aromata.

Pofta buna! :)

Si rețeta:

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).