joi, 1 martie 2012

Ciorba de fasole boabe


Ingrediente: 300 g fasole boabe de marime medie, 3 l apa, 1 l bors, un morcov, un patrunjel, o ceapa uscata sau 2-3 cepe verzi daca este sezonul lor, verdeata tocata, leustean, 2-3 rosii sau o lingura de bulion, sare, piper.

Fasolea se pune la muiat de cu seara in apa la temperatura camerei. A doua zi se lasa sa dea cateva clocote apoi se schimba apa (unii prefera apa fierbinte deja, altii nu), iar se lasa sa fiarba, si iar se schimba apa, in total de 3-4 ori. Aceasta operatiune inmoaie fasolea si o detoxifica, astfel ea devenind mai suportabila pentru stomac. La urma se puna fasolea in 3 litri de apa sa fiarba.

Ceapa, morcovul si patrunjelul se curata, se spala si se dau prin razatoare sau se taie marunt, ca pentru orice ciorba. Cine doreste un plus de gust, poate cali toate legumele in puţin ulei, dupa care se adauga in oala cu fasole si se lasa la fiert cca 30-40 de minute.  Dupa aceea se toarna borşul (care poate fi fiert in prealabil), sau fiecare acreste ciorba cu ce are si cu ce stie de acasa. Se mai lasa 10 minute la fiert, se pun rosiile taiate cubulete sau bulionul de rosii, se da sare si piper, si se mai lasa cateva minute sa fiarba. Se adauga leusteanul si verdeata tocata marunt si se inchide focul de la aragaz.

Cum eu nu ma dau in vant dupa fasole boabe decat daca este făcăluită (si as manca in fiecare zi, dimineata la pranz si seara, cu usturoi si ceapa prajita pe deasupra, mmm!! noroc ca la noi in casa nu s-a facut niciodata asa ceva, altfel nu mai tineam eu blog culinar azi :)) ), asa ca ciorba asta, de post, v-o las pe de-a-ntregul vouă.
Pofta buna! :)

3 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).