luni, 3 octombrie 2011

Placinte poale-n brau

Este prima data cand fac asa ceva, asta pt ca nu am avut curaj sa incerc aluaturi dospite. Pana cand am vazut ca aluatul de patiserie pt choux-uri si ecleruri imi reuseste, si atunci am fost aproape sigura ca nici de data asta nu voi da gres. Ce legatura este intre aluatul dospit si cel de patiserie, veti vedea imediat.

Placinte poale-n brau

Am folosit asa: aluatul:  cca 700 g faina (depinde de calitatea si de gradul de umiditate cata folositi exact), 4 oua, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte (plus inca 250 ml pentru framantat), 4 linguri de zahar, un praf de sare, un pachetel de drojdie uscata, un ou pt uns pe deasupra.

Placinte poale-n brau

Umplutura: 300 g branza de vaci, proaspata, 1 ou, o lingura de gris, 5 linguri de zahar, un pachetel de zahar vanilat, 2 maini de stafide.

Mai intai am luat o lingura de lapte cald si l-am amestecat cu drojdie, cu putin zahar si o lingurita de faina. Asta a fost maiaua. Apoi am pus restul de lapte la fiert cu o lingura de ulei. Cand a dat in clocot, am luat ibricul deoparte si am adaugat o mana de faina amestecand des cu o lingura de lemn ca sa se omogenizeze aluatul. Am lasat la racit.
Faina am pus-o intr-un lighenas, am facut o gaura in mijloc si am pus acolo maiaua, ouale, sarea, untul si aluatul oparit. Am amestecat bine si am adugat din sfertul de litru de lapte atat cat este necesar pentru un aluat potrivit de moale (ba chiar il puteti considera indeajuns de bun cand inca nu se dezlipeste de pe maini - in acest fel placintele ies deosebit de pufoase), bun de intins. Am continuat framantatul adaugand cele 3 linguri de ulei ramase. Am framantat cca 15-20 minute apoi am lasat aluatul la dospit pana cand si-a dublat volumul.

Placinte poale-n brau
Placinte poale-n brau


Dupa aceea am impartit aluatul in mici turtite pe care le-am aplatizat cu mana in forma aproximativ patrata. Mainile ca si planseta, le-am uns cu ulei.
Am umplut fiecare placinta cu un amestec format din branza de vaci, ou, zahar, stafide, zahar vanilat si gris. Daca branza nu este indeajuns de grasa, se poate adauga putin unt sau smantana in umplutura.

Placinte poale-n brau

Dupa care se aduna colturile placintei, cate doua, asa ca in pozele de mai jos:

Placinte poale-n brau
Placintele se pun in tavi unse cu ulei sau cu unt solid (ori direct pe hartie de copt neunsa)

Placinte poale-n brau

Se mai lasa cca 15 minute la crescut, eventual pana cand cuptorul este bine incalzit, apoi se ung cu ou batut

Placinte poale-n brau

si se coc la foc potrivit pana cand se rumenesc frumos si nu mai puteti astepta de mirosul care va imbie :)  de regula placintele sunt gata in cca 40 de minute.

Placinte poale-n brau

Cand se mai racoresc un pic, se desprind cu lama unui cutit de fundul tavii, se pudreaza si se servesc calde, aburinde aproape.

Pofta buna! :)

Placinte poale-n brau

Si reteta din care m-am inspirat oarecum, din Sanda Marin:

Placinte poale-n brau



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!





24 de comentarii:

  1. Minunate...face o mare pofta doar privindu-le...ti-au iesit mai mult decat delicioase...
    Pupici si o saptamana minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi ploua in gura!!mie imi plac mult placintele!!am chiar in plan sa le fac zilele astea!!sper sa si reusesc!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buune ! imi plac cum ti-au iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, Petro, le puteti face si voi, sunt sigura ca ati mai facut si stiti foarte bine sa le faceti :)

    DiaMar, miremirc, va multumesc de apreciere, sincer, nu m-am asteptyat sa creasca asa de frumos.

    Fantezie, abia astept sa vad placintele la tine pe blog! :) O sa ma infiintez si eu la una, de gust...:D

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata! dar, daca poti sa crezi, n-am mancat niciodata o placinta din asta :)!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca-ti place cum arata, Zazule! :) dar intr-adevar e greu de crezut ca nu ai mai mancat asa ceva, ca pe la noi este un desert foarte raspandit, sau era... ca il faceau mai des gospodinele din vechea generatie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru reteta Oana,le-am facut,foarte,foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur ca ti-au iesit si ca au fost bune :) sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. It's a traditional pie in my country :)
      Thank you for your visit and comment!

      Ștergere
  10. Am facut placintele si au iesit foarte bune.vreau sa spun ca am mancat doar 2.......si nu mai erau.foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au iesit, Beatrice :) ai mei mereu se temeau ca nu le iese aluatul, car cu aluat oparit, orice aluat dospit, iese cum trebuie.

      Ștergere
  11. Foarte bune cele mai bune plăcinte ,pentru cei care nu au mai facut recomand sa framantati aluatul bine până ce se desprinde de pe mâini Si sa acoperiți placintele cand le scoateți cu folie plastic si (prosop curat) 5 min dupa sa le dati cu sirop de zahar sau zahar pudră . POFTĂ BUNA!

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamne ce pofta mi-ai facut draga Oana ! Arata intr-un mare fel branzoaicele( asa le zice pe la noi) tale.
    In zona noastra in 31 oct si 1 nov se comemoreaza mortii si se zice Ziua Mortilor. Cam sinistru dar...mergi cu flori si lumanari la morminte si seara e o priveliste minunata cu atatea lumanari aprinse !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi prima sambata din noiembrie se sarbatoresc mosii de toamna. Eu nu sunt prea bisericoasa si nu ma avant sa merg la cimitir, dar mai fac cate o pomana, asa ca ieri, cu masa aia cu fel de fel de gourmet-uri, strut, pui la punga, branza albastra, vin de Porto, o prajitura cu mascarpone si fistic, o sa vezi tu voi posta in zilele urmatoare o parte din aperitive si prajitura :)....insa masa aia de pomana am facut-o, asa, pt cei dusi dintre noi...

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).