marți, 27 septembrie 2011

Ghiveci calugaresc - Dulce Romanie, septembrie

Varianta de faţă nu este una de post, dar daca puneti toate ingredientele cu exceptia bucatilor de carne, va iese o mancare foarte gustoasa, de post, pentru ca la urma urmei, ghiveciul calugaresc propriu-zis nu contine carne.

Si pentru ca orice ghiveci cred eu ca musai trebuie sa contina vinete, m-am gandit ca nu e o idee deloc rea sa prezint varianta noastra de ghiveci pentru provocarea Dulce Romanie din septembrie, gazduita de aceasta data de Betty.
Si uite asa, provocarea aceasta implineste acuşica un an de cand a fost lansata prima data, de catre Mihaela.

Dar sa va povestesc reteta.
Mai intai am curatat 4 morcovi mari si 2 patrunjei, dupa care i-am taiat rondele. 5 cepe au fost curatate si taiate marunt, 4 vinete au fost spalate si taiate cubulete,  

6 cartofi de marime medie au ajuns si eu cuburi-cuburi, la fel ca si un piept de pasare proaspat (optional). Am mai curatat de aţe si am rupt in doua niste pastai de fasole verde, cam 200-250 g de pastai. Am mai pus deoparte vreo 3-4 rosii, un ardei si un gogosar, sare, piper, patrunjel verde.

Mai intai am pus ceapa la calit in ulei, intr-o tigaie mai inalta, apoi rand pe rand am pus toate legumele sa se caleasca putin in ordinea urmatoare: morcovii si patrunjelul radacina, cartofii, vinetele, iar rosiile, ardeiul si gogosarul le-am pus mai la urma, dupa ce mancarea apucase sa fiarba cca o ora. Fasolea a fost singura leguma pe care nu am calit-o.
Bucatile de piept de pui au avut parte de acelasi tratament - calire in ulei la foc potrivit, in tigaie cu capacul pus.
Dupa ce am tras legumele si carnea, le-am pus intr-o  oala mare de tuci, am mai adaugat cca 2 pahare de apa si am lasat sa fiarba la foc moale spre protrivit cu capacul pus, cca o ora. Dupa aceea am adaugat rosiile, ardeiul si gogosarul si am mai lasat sa fiarba inca jumatate de ora la foc mai tare.

In final am potrivit de sare si piper si am presarat patrunjel verde pe deasupra.

Eu am mancat cat era foarte calda mancarea, cu paine din tărâţe, care zic eu ca e mai sanatoasa. Ghiveciul poate fi la fel de bine consumat si rece, dar eu prefer mancarea calda.


Pofta buna! :)

7 comentarii:

  1. Si cu si fara carne e la fel de bun tocmai pentru ca are si vinete!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Ne face placere sa te invitam sa te inscrii in revista blogurilor pe http://www.allblogs.ro .

    Beneficiezi de promovare gratuita a blogului prin inscrierea in http://www.allblogs.ro, care are un numar mare de indexari, impartite pe categorii, ajuta la cresterea popularitatii web a blogului in algoritmii de calcul al motoarelor de cautare. Blogul devine mai popular prin afisarea de linkuri catre acesta, afisarile atragand vizitatori targhetati.
    Cu cat exista mai multe linkuri catre un web site, cu atat importanta web siteului este mai mare in "opinia" motoarelor de cautare.

    Numai bine,
    echipa allblogs.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Teo - ai dreptate, ghiveciul este bun oricum, vinete sa aiba :)

    Allblogs, deja sunt inscrisa, uite aici: http://www.allblogs.ro/allblogs/blog/135/caietul-cu-retete.html

    RăspundețiȘtergere
  4. si mie imi plac vinetele muuuult de tot, deci e pe placul meu!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  5. bun ghiveciul asta, mai ales facut in cratita din aia de tuci!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).