miercuri, 27 iulie 2011

Tiramisu-ciocolata

In ultima vreme, mai precis de cand am facut pentru prima data un tiramisu, am inceput sa prajituresc diverse variante pentru ca este foarte rapid de preparat, mai ales cand avem multe piscoturi la indemana.

Una dintre ele este un tiramisu cu o crema de ciocolata si cealalta de frisca.
Insa cum nu aveam decat cateva piscoturi, tot a trebuit sa prajituresc un blat de tip pandispan. Daca aveti cel putin doua pungi de piscoturi Boromir, sau Savoiardi, nu mai trebuie sa faceti blatul copt la aragaz.

Asadar blatul: 4 albusuri batute spuma cu 4 linguri de zahar si un zahar vanilat, se adauga pe rand galbenusurile, apoi 2-3 linguri de ulei, esenta de rom, cateva stafide, o lingurita sau doua de cacao, iar la urma 4 linguri de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt. Compozitia se pune in tava de aragaz de forma normala (blatul trebuie sa iasa relativ subtire) tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de cca 30 de minute. Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se lasa sa se racoreasca in tava.

Crema de ciocolata: o lingura plina de cacao, 3-4 linguri de zahar, 50 ml lapte si 50 g unt se pun la bain marie pana se topeste zaharul. Se da deoparte si se incorporeaza imediat, cat este inca foarte fierbinte o ciocolata cu peste 75% cacao, rupta bucatele. Se amesteca des, iar dupa ce s-a omogenizat toata ciocolata in fluidul fierbinte se adauga 150 g de unt amestecand in acelasi sens cu o lingura de lemn pana la racire. La urma, cand crema este bine racorita, se adauga esenta de rom si stafide macerate.

Din 3-400 ml apa, 100 g zahar si cateva lingurite de cafea sau ness se face o cafea tare la care optional se adauga (esenta de) rom. Cu jumatate din acest sirop se insiropeaza blatul.
Crema de ciocolata se intinde peste blatul scos de pe hartie si pus la loc in tava, apoi peste crema se aseaza un strat de piscoturi, care se insiropeaza cu restul de sirop.

Frisca: un pahar de iaurt bun, fara mult zăr, si un pahar de smantana grasa (ambele de 200 g) se mixeaza la viteza mica mai intai cu 2-3 linguri de zahar pudra vanilat. Dupa cateva zeci de secunde se poate mari viteza si se mai mixeaza pana cand se simte ca frisca se ingroasa. Se opreste mixerul, pt ca altfel se alege untul deoparte, si optional se poate amesteca (cu o lingura) in frisca una-doua lingurite de zeama de lamaie.

Se toarna frisca peste piscoturi, se niveleaza cu o spatula si se rade ciocolata pe deasupra. Se da la rece cateva ore apoi se portioneaza si se serveste.

Pofta buna! :)

8 comentarii:

  1. Cel mai frumos tiramisu!Trebuie incercat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu!
    N-am nimic bun facut :(.
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca-i un adevarat deliciu.puup

    RăspundețiȘtergere
  4. Original si (banuiesc)foarte bun acest tiramisu.Imi place ideea si am salvat-o!!!
    Pupici si o zi placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Teo: Multumesc, esti prea amabila :) ma bucur ca-ti place asa de mult!

    @ Gaby, hai la o felie, e bine insiropata, si dulceeee! ;)

    @Sarah, pupici si tie, iese foarte bun, ce-i drept, orice Tiramisu este un desert bun de tot.

    @Petronela, imi pare bine ca-ti place si chiar te rog s-o incerci, eu am facut acest fel de Tiramisu de mai multe ori, este foarte apreciat de musafiri!

    @ Mimmi, Felis, va multumesc pentru vizita, chiar mi-a face placere sa va dau o felie adevarata, nu virtuala! :p

    RăspundețiȘtergere
  6. P.S. da' va invit pe toate la cate o felie, ce atata discriminare pe capu' meu!!! :DD

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).