miercuri, 20 iulie 2011

Tarta Manchester - Dulce Romanie, iulie

Rareori mi s-a intamplat sa vad ceva pe un blog si sa nu mai am liniste pana nu fac si eu mancarea aceea.

Exact asta mi s-a intamplat cand am vazut tarta Manchester pe blogul Lilianei. Am cautat sursa originala, aici: www.essentiallycatering.co.uk/recipes/Manchester-Tart/ si am facut reteta. Dar ca orice reteta buna, are o poveste, care incepe asa:

Mai intai am mers in curte sa iau niste fructe pentru decor. Asa ca am dat la o parte frunzele de zmeur si am cules cateva zmeure si niste coacaze rosii, ca sa pot exprima cat se poate de bine tema lunii iulie la provocarea Dulce Romanie: dintre cele doua ingrediente propuse de Flory am ales fructele de padure.


E si un visin prin preajma, dar nu avea fructele pe deplin coapte.

Dupa care, cu reteta scoasa la imprimanta, am purces la facutul aluatului de tarta:
- o ceasca de lapte, o ceasca de ulei (sau mai putin), un praf de sare, o lingurita de drojdie uscata, faina cat cuprinde pentru un aluat bun de intins.

Ingredientele le-am framantat toate odata si am lasat aluatul sa se odihneasca, desi nu este neaparata nevoie.

Intre timp m-am apucat de crema: coaja rasa de la o lamaie se pune la fiert cu 275 ml lapte (de data asta am cantarit ingredientele).

Cand da in fiert, se inchide focul si se toarna in lapte 50 g de pesmet (2 linguri).

Se lasa 5 minute apoi se amesteca aceasta compozitie cu o crema facuta din 50 g unt mixat cu o lingura plina de zahar, cu 3 galbenusuri si cu o lingura de lichior/coniac, sau ce alt acool aromat aveti prin casa.


Mai trebuie un borcan (400g) de gem - eu am pus de coacaze negre, si cele 3 albusuri batute spuma cu 3 pana la 6 linguri de zahar pudra care va forma o bezea tare.

Asamblare:
1. Aluatul se face foaie si se intinde intr-o tava de aragaz neunsa (nu este nevoie) si NEtapetata cu hartie de copt. Optional, se inteapa din loc in loc cu furculita.
2. Peste aluat se pune gemul. Eu l-am amestecat cu o cantitate generoasa de lichior pt ca era destul de grosut si greu de intins peste foaie.


3. Crema de lapte si pesmet se toarna peste stratul de gem.

    Se da tava la cuptor la foc potrivit timp de maxim 30 de minute.
4. Se scoate tava, se unge cu bezeaua pregatita dinainte si se mai lasa in cuptor inca 15-20 de minute la foc ceva mai slab.

Deci in total tarta sta la cuptor 45-50 de minute, de aceea este esential sa nu o tineti prea mult, sau la foc prea tare in prima faza, ca altfel se arde dupa ce puneti bezeaua.

Acum, in poza originala bezeaua este cafenie si foarte probabil crocanta. Mie mi-a iesit alba si moale, ca o crema, iar dupa vreo ora de stat pe masa sa se racoreasca, au iesit niste perlute aurii de zahar la suprafata care au constituit un inedit finisaj :)

Cam atat mi-a ramas pt acasa, restul am dus-o la niste prieteni si nici n-a mai avut timp sa stea la frigider ca s-a si mancat.

Pofta buna!:)

8 comentarii:

  1. asa ceva as servi si eu dar totusi cele multe grade celsius ma obliga sa ma limitez la o salata de fructe astazi la desert.totusi arata tare bine prajitura,deci posibil sa schimb meniul :)
    pupicei si o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place combinatia,inedita ,pare usor de facut si tentanta!!!Straturile se vad minunat iar gustul doar tu il stii...(deocamdata)!
    O seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarah - ai dreptate, e prea cald pt prajiturit la cuptor, iar eu am facut tarta asta acum vreo 2 saptamani, cand ba ploua, ba era senin :)

    Petronela - a iesit foarte gustoasa, gemul acrisor si crema aceea tot acrisoara, de la lamaie. Eu cu siguranta o s-o mai folosesc - crema de lamaie si lapte - si la alte retete, mi-a placut mult de tot gustul.

    Teo - :)) te invit la o bucatica :p

    RăspundețiȘtergere
  4. VOY A SEGUIR TUS BUENOS PASOS A PASOS Y HARÉ ESTA HERMOSA TORTA ME HA ENCANTADO ,TE FELICITO,ABRAZOS GRANDES.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sigur e un deliciu si arata foarte bine.Multumesc mult pentru participare,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Flory, multumesc pentru vizita si pentru gazduirea provocarii, ma simt onorata sa particip!

    RăspundețiȘtergere
  7. Rosita gracias por su visita, le agradezco que mi plato!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).