duminică, 12 iunie 2011

Crap prajit cu saramura

De regula saramura se serveste la pestele pregatit la gratar, dar alor mei nu le place decat prajit, iar domnul D. a vrut neaparat si saramura, asa ca a rezultat un fel de mancare care putea fi servit si simplu, si cu sos.

Asadar se ia un peste, se curata de solzi si de intestine (daca este intreg) si se portioneaza.
Pestele era cam asa ceva:


A avut 7,5 kg fara organele interne.


De taiat a fost taiat in cateva bucati maricele. E drept ca pisica mea ar fi vrut o portie, dar probabil impresionata de marimea pestelui s-a multumit sa-l priveasca de aproape, doar.
Bucatile au fost apoi impartite pentru peste prajit sau ciorba si au fost bine spalate.


Bucatile pentru prajit le-am sarat, apoi le-am dat prin faina de grau

si le-am prajit pe o parte

si pe cealalta in ulei fierbinte.

Apoi le-am pus intr-un castron cu un capac deasupra ca sa nu se usuce, ci sa ramana moi si fragede.

Saramura, conform unei carti de bucate din peste scrisa de un pescar impatimit nascut se pare in zona deltei, se face simpla, dar mie mi s-a cerut s-o fac cu rosie si cu ardei.
Asa ca am folosit: apa, Delikat, ulei, rosie, ardei gras, ardei iute, usturoi, cimbru, patrunjel verde. 
250 ml apa, 15 ml ulei si o lingurita plina cu Delikat se pun la fiert.

Dupa ce amestecul da in clocot se adauga o rosie si o bucata de ardei gras taiate mai marunt, 2-3 catei de usturoi taiati rondele si cateva bucatele de ardei iute.

Se lasa sa fiarba 10-15 minute la foc mediu, pana mai scade din sos, apoi se adauga un varf de cutit de cimbru, o mana de patrunjel verde si dupa inca 2-3 clocote se inchide focul.

Se serveste fierbinte, peste bucata de peste prajit, cu mamaliguta sau cu paine, fiecare cum obisnuieste.
Pofta buna! :)

2 comentarii:

  1. Super, pestele preferatul meu.
    Ce draguta e pisica, nu a primit chiar nimic? Nici macar organele? Eu am 2 caini si le dau intotdeauna organele, si de la pui, asa crude normal.Sunt innebunitiiii dupa cruditati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Organe nu a vrut (nici nu prea avea ce, pestele era eviscerat), asa ca a primit... un bobârnac pe geam :D I-am dat carnita dupa ce l-am prajit, ca sa nu-mi mai lustruiasca picioarele in timp ce mananc.....:)) Eu mi-am invatat prost pisicile. Acum le cumpar niste conserve speciale, Schesir, si rulada de pui de la Kosarom, ca de alta nu mananca. Si cand te gandesti ca pe la tara altele savureaza si o bucata de mamaliga, numai ceva de mancare sa fie....

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).