marți, 28 iunie 2011

Cheesecake cu cirese

Chiar in primele zile ale lunii am facut aceasta reteta pentru provocarea Dulce Romanie, insa nu am postat-o pentru ca speram sa fac altceva, pana la urma.


In aceasta luna, provocarea initiata anul trecut de Mihaela , este continuata de Antonina , ingredientele propuse fiind cirese si menta. Am ales ciresele, pentru ca un produs cu concentrat de menta sau sirop de menta nu stiu unde as putea gasi in orasul meu.

Asa ca m-am apucat iarasi de un aluat da tarta si din nou mi-a iesit prea moale - dar excelenta textura produsului finit ! - ceea ce ma face sa nu mai incerc vreodata acest gen de desert. Eu daca vad ca nu merge ceva intr-o directie, prefer sa perseverez in directia in care totul iese foarte bine, nu sa-mi pierd vremea cu lucrul care ma nemultumeste si pentru care nu am talent.

Am folosit:
- pentru aluat: 3 cani de faina (aprox. 250 g), 100 de grame de unt rece, o lingura de lapte, 50 de grame de migdale macinate, 1 ou mare, 150 de grame de zahar, coaja de lamaie si portocala, 1 plic de zahar vanilat, 1/2 de lingurita de praf de copt, un praf de scortisoara.
- pentru topping: 250 g branza de vaci de la piata, 3 linguri de zahar tos, un plic de zahar vanilat, o mana de stafide, un ou, cirese.
 

Am framantat rapid aluatul ca sa nu se topeasca untul, acesta trebuie sa ramana tare, chiar daca nu se omogenizeaza bine in restul compozitiei. De fapt, acesta este specificul aluatului de tarta. Apoi am lasat la rece, in frigider, pana cand am facut toppingul.

Am avut cca 250 g de branza proaspata de vaci, am amestecat cu 3 linguri de zahar, un plic de zahar vanilat, un ou si cu o mana de stafide macerate in rom.
 

Am scos aluatul de la frigider, l-am pus intr-o forma rotunda (in mod normal trebuia facuta foaie, dar fiind moale a trebuit sa-l "aplic" cu degetele) dupa care am pus crema de branza si ciresele spalate si curatate de samburi.


Am dat la cuptorul incins pentru 40 de minute. Este mai greu de verificat cu scobitoarea, asa ca am aproximat ca e gata prajitura cand am vazut-o rumena binisor pe margini.
Dupa ce am scos de la cuptor am lasat-o sa se raceasca in forma, pe un gratar.


Am scos-o prin rasturnare, dezlipind cat mai mult din marginile si din fundul tartei si am pus-o pe un platou. Cand s-a racit complet, am pudrat cu zahar vanilat.


Am portionat si am servit. Vreau sa zic ca mi-a placut foarte mult aceasta combinatie de branza dulce, arome si cirese :)

Pofta buna! :)

4 comentarii:

  1. Excelenta reteta! nu l-am pregatit pana acum decat cu fructe pasate, dar cred ca-i grozava aroma data de fruct in toata plinatatea lui... Multumesc frumos pentru participare! astept datele pe dulcegarii.culinare@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere, Antonina, ma bucur ca-ti place. Am trimis de azi dimineata datele, te rog cauta in folderul spam. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. hmmm, trebuie sa mai fac si eu vreo prajitura, si asta imi face cu ochiul :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Zazule, sa stii ca intr-adevar a fost foarte buna. As mai face dar am avut alte "comenzi" zilele astea. Te pup, weekend placut!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).