sâmbătă, 23 aprilie 2011

Dulce Romanie - clatite si miere

De data asta am facut si eu niste clatite clasice, cu umpluturi cu miere. Prima umplutura a fost cu branza de vaci, stafide si miere, iar a doua cu bucatele de mar amestecate cu miere.


Dar sa ne reamintim. Dulce Romanie este o provocare initiata de Mihaela in luna octombrie 2010. Acum, in aprilie, editia aceasta este gazduita de Mimmi iar ingredientele propuse de ea sunt miel si miere. Sincer, imi place extrem de mult acest joc de cuvinte - in franceza miel inseamna miere :)) - asa ca am ales sa pregatesc ceva cu miere, pentru ca miel pregateste taica'meu si tot el mananca (stiu ca sunt o ciudata, dar mie mi se pare o cruzime sa omori atatea animale nevinovate in numele unei traditii...). Acum particip pentru a doua oara la aceasta provocare, si am facut doua umpluturi cu miere, pentru clatite.

Asadar am facut un aluat de clatite din 2 oua, 3-4 linguri de faina si o cana de lapte (nu cantaresc niciodata la clatite cantitatile, pun faina, diluez cu lapte, iar pun faina, iar diluez...) plus o lingura de smantana si 2 de ulei.
Smantana este pentru ca astfel clatitele sunt foarte fine, iar uleiul pus deodata in aluat ma scuteste de a turna in fir subtire cate foarte putin in tigaie.

Apoi clatitele prajite le pun intr-o farfurie plata si le acopar imediat cu un capac, sa ramana moi, sa nu se usuce.

Umpluturile le-am facut asa:
1) un mar l-am curatat de coaja, am scos miezul si l-am taiat in cubulete. L-am pus apoi intr-un ibric cu putina apa si cu 2 linguri de miere la fiert, pana cand zeama a scazut si a ramas un sirop gros, adica aprox. 15-20 de minute.
2) 2-3 linguri de branza de vaci de la piata le-am amestecat cu miere, cat se primeste ca sa rezulte o compozitie moale dar care sa nu curga totusi. Apoi am incorporat cateva stafide macerate in alcool (eu pastrez stafidele intr-un borcan de 800 g umplut cu rom sau whisky).
Cum mi-au iesit vreo 10-12 clatite marisoare, dupa tigaia folosita, si cum aveam umplutura mai multa, am folosit metoda Mihaelei Simiuc (reteta din pacate nu mai este pe blogul ei), cu toate ca si eu rulez clatitele de multe ori ca pe sarmale, dar de data asta trebuia sa-mi iasa mai multe :)


Le-am pus in tava si le-am stropit cu un sirop din miere si apa, apoi am acoperit tava cu folie si am lasa-to cam 20 de minute la cuptorul incins. Am scos-o si am pus clatitele pe farfurii, cele cu mar le-am pudrat cu zahar pudra, iar cele cu branza le-am stropit cu un sos de smantana amestecata cu putin zahar.


Mie personal mi-au placut mult mai mult cele cu mar si miere.


Clatitele cu branza au fost in schimb preferatele parintilor mei.

Pofta buna! :)

5 comentarii:

  1. Me encantan los dulces clásicos y de tradición,se parece al strudel,se ve exquisito ,vamos a prepararlo ensayaré,cariños y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ca ai raspuns provocarii.
    Iti doresc un Paste Fericit !!

    RăspundețiȘtergere
  3. No es strudel, Rosita, no son crepes:) ¡Felices Pascuas! :)

    Mimmi, sarbatori fericite si multa lumina in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca da, Zazule, eu nu am mai mancat pana acum clatite cu umpluturi cu miere. Le-am mai unplut cu miere simpla, dar parca nu au aceeasi savoare si aroma ca acestea amestecate si cu branza si cu mere. Acelea cu mere mi-au ramas la suflet. :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).