sâmbătă, 5 februarie 2011

Friptura Stefania cu orez


Pentru friptura: 500 g pulpa de porc, 100 g sunca, 2 cepe mijlocii, 100 g ciuperci, 2 oua, 2 linguri pline de orez, 1 morcov mic, ulei, sare, piper, arome, patrunjel verde.
Pentru garnitura: o cana de orez spalat, sare, piper, 2-3 linguri de ulei, o ceapa mica. 

Carnea se curata si se taie in asa fel incat sa aiba o forma lunguiata. De la mijloc se scoate o bucata de aprox. 100 g si se pune deoparte. Apoi friptura se bate pana cand se lateste bine de tot, fara sa se rupa. 

Intr-o tigaie se caleste ceapa taiata marunt. Bucata de carne pusa deoparte se da prin masina de tocat, impreuna cu sunca, morcovul si ciupercile.Eu am uitat de ciuperci si le-am taiat marunt.

Orezul se fierbe cateva minute in apa. Apoi se amesteca totul cu ouale si cu verdeata tocata pana se omogenizeaza bine

dupa care se pune pe bucata de carne in asa fel incat sa nu acopere in totalitate marginile. 

Se niveleaza cu dosul lingurii, apoi se ruleaza carnea si se leaga cu sfoara sau se pun cateva scobitori acolo unde se imbina ca sa nu se desfaca la cuptor. 
Eu am folosit toate 3 metodele, ca erau prea multe locuri unde carnea se subtiase mult si cedase. 


Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se adauga un pahar de apa si se da la cuptorul preincazit la foc potrivit, cu folie peste tava. Dupa 30-40 de minute se scoate folia si din cand in cand se stropeste friptura cu sosul lasat in tava. Este gata cand e rumena. 
Eu am tinut-o o ora si un sfert la cuptor.


Garnitura se face in felul urmator: ceapa se taie marunt si se caleste foarte usor intr-o tigaie, apoi se pune orezul spalat, se adauga apa sa acopere cu 2 degete mancarea, se da sare (Delikat) si piper. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand sa nu se prinda de fundul tigaii. Este gata cand orezul e moale si mancarea este bine scazuta. 


Pofta buna! :)

Reteta originala cu poza din carnetelul meu este in aceasta postare.


4 comentarii:

  1. Interesanta reteta... merita incercata!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Incearc-o, de buna este foarte buna, cu cartofi prajiti merge si mai bine, dar eu aveam nevoie neaparat sa mananc orez astazi ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte tentanta reteta . Am sa o incerc si eu . Cum as putea sa o listez ? Am un dosar cu retete si as vrea sa o pun acolo .

    RăspundețiȘtergere
  4. Voi cauta sa pun o forma de listare in format .pdf. Pana atunci poti salva pagina din meniul File/fisier - salveaza pagina ca.. - pagina web completa.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).