vineri, 12 noiembrie 2010

Muschi umplut II



Reteta clasata pe locul al treilea la sectiunea fel principal in concursul Bucataras Premium - Reteta anului 2010.

Muschi umplut 2

1,600 kg muschi de vita/porc sau chiar piept de pasare, 200 g ciuperci, 100 g sunca de Praga, 200 g muschi de porc, 200 g ficat de pasare sau de porc (prefer ficatul de pasare), 250 g slanina proaspata, 500 g ceapa, ulei/unt pt ceapa, doua legaturi de verdeata, sare, piper, arome, 250 ml vin rosu (sau de care aveti), nucsoara rasa, o lingura de faina, 50 ml coniac.

Garnitura: legume mexicane, sote-uri de mazare, fasole verde, morcov, cartofi.

Muschi umplut II

In fotografie sunt ingredientele principale, numai. Am ales sa combin sunca de Praga cu sunca de casa, pentru ca mie nu-mi place slanina.

Se curata bucata mare de muschi de pielite si se despica pe lungime fara sa separam bucatile. Se bate cu ciocanul pana se subtiaza uniform si capata o forma dreptunghiulara de 2-3 cm grosime. Se pun sarea, piperul, aromele. Se taie ceapa marunt si se inabusa in ulei pana devine aurie. Ficatul, sunca, ciupercile, jumatate din slanina si bucatica de muschi de porc se taie cubulete.

Muschi umplut II

In tigaia cu ceapa se caleste timp de 10 minute si cubuletele de muschi la foc potrivit. Se sareaza si pipareaza restul ingredientelor, se da nucsoara rasa, apoi se pun si ele in tigaia cu ceapa calita. Se lasa 10-15 minute la foc mic, eventual cu capacul pus.

Muschi umplut II

Cu 2-3 minute inainte de a fi gata, se adauga si o lingura rasa de faina amestecand mereu, pentru a lega compozitia. Se ia de pe foc si la 10 minute se adauga verdeata tocata marunt si coniacul. Eu am pus vin alb, la fel ca in sos, pentru ca nu aveam in casa vin rosu.

Muschi umplut II

Tip: pentru ca umplutura sa fie bine legata este indicat sa adaugati un ou  batut dupa ce se raceste complet compozitia din tigaie.

Umplutura se aseaza pe muschi in lung, iar deasupra umpluturii se pune slanina ramasa, taiata pe lung daca s-a putut, daca nu, taiata bucati.

Muschi umplut II

Se ruleaza carnea strans, sau se coase, se inveleste in hartie de copt unsa cu ulei ori in folie aluminiu, sau se lasa ca atare, pentru ca in folie nu se va rumeni frumos si se da la cuptor la foc potrivit spre tare.

Muschi umplut II

Am folosit o tava de aragaz normala si am mai pus putina apa cand a fost nevoie.

Muschi umplut II

Dupa 10 minute se stinge cu vin (sa fie acelasi vin care va fi servit la masa) si se mai lasa la fript la foc moale cel putin o ora. Cand este gata, se scoate, se lasa sa se racoreasca, apoi se taie felii care se aseaza pe un platou.

Muschi umplut II Muschi umplut II
In sosul ramas in tava se poate adauga o lingura de amidon alimentar dizolvat in apa, cateva linguri de vin, se potriveste de sare si piper, daca trebuie, apoi se strecoara si se fierbe cateva minute. Acest sos se pune peste feliile de muschi.

Se serveste cu legume sote si vin rosu la felul principal, sau ca aperitiv.

Muschi umplut II



Pofta buna :)

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!



5 comentarii:

  1. O reteta numai buna pentru masa de Craciun sau Revelion!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) am vazut ca multa lume a accesat-o si de aceea m-am hotarat s-o fac, sa aiba mai tinerele gospodine un model pentru aceasta reteta. Si la prajituri o sa fac la fel, deja ceva ce mi-am planificat o sa pice, pentru ca este intens accesata o alta prajitura fara poze personale, numai buna pt Craciun :)

    RăspundețiȘtergere
  3. arata minunat si la fel imi place si fata de masa! felicitari, ideea e minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. ARATA MINUNAT SI DUPA CATE BUNATATI ARE IN COMPOZITIE SI GUSTUL SIGUR ESTE PE MASURA !
    Un muschiulet numai bun de pus pe masa de sarbatori.
    Multumesc mult pentru idee, Oana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Sidy, cred ca muschiul umplut a fost foarte bun, sincer, nu mai imi amintesc, ca nu am mai facut de atunci, sunt 6 ani batuti pe muchie, din moment ce nu prea are cine sa manance bunatatile astea. iar eu... prefer mancaruri cu calorii mai putine, mi-a ramas asta in minte de niste luni bune de-acum :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).