luni, 13 septembrie 2010

Paine de casa


La noi în casă taică'meu face pâinea. De aceea pozele sunt mişcate, că el nu avea răbdare să stea o secundă să dau click pe aparat.

Deci:  1 kg de făină, aprox. 700 ml apă caldă, 50 gr. drojdie, sare, ulei pt întins foile şi uns tava.

Se frământă bine de tot aluatul, care trebuie să iasă mai curând moale, dar bun de întins, cam 30 de minute. Dacă vreţi, faceţi maia, dar taică'meu nu a făcut niciodată maia, nici la cozonac. Se lasă la crescut la căldură, de exemplu în lighean, lângă un ochi de aragaz deschis aproximativ 30-40 de minute.


Se împarte apoi aluatul în 3, se întinde cu sucitorul pe o planşetă dată cu ulei şi se rulează fiecare din cele 3 părţi, apoi se împleteşte pâine, ca o coadă de femeie. Se pune în tava unsă bine cu ulei, la crescut şi deasupra se aşează încă o tavă de aceeaşi mărime (chestie văzută la tv pentru uniformizarea coptului).  Pâinea mai stă la dospit încă 20 de minute.


După aceea se dă la cuptorul preîncălzit la foc potrivit, aşa cum se află, cu tava aceea deasupra, ca un capac. După o jumătate de oră cel mult, se scoate tava de deasupra şi se lasă pâinea să se coacă liber încă minim 20 de minute. In total ea stă la cuptor aproximativ o oră.


Când este gata, se scoate şi se răstoarnă imediat pe un fund din lemn şi se umezeşte cu palma, pe deasupra, cu apă. Apoi se înveleşte cu un şervet de bucătărie curat.



2 comentarii:

  1. vreau si eu o paine asa de frumoasa! nu se poate comanda?

    RăspundețiȘtergere
  2. Lidia, tot ce pot sa-ti recomand este sa incerci s-o faci tu singura. Noi nu facem in casa decat mancare pentru noi, nu gatim pentru vanzare, nici nu ne-am gandit vreodata la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).