luni, 30 septembrie 2013

Ghebe cu maioneza si usturoi


Dacă vreți, e un fel de salată. Sau un aperitiv. Dar e foarte bună și sățioasă.

 Ghebele sunt niște ciuperci de munte maronii sau bej. Se consumă sub formă de mâncăruri diverse, ca murătură alături de felii de gogoșari, se folosesc la o minunată zacuscă de ghebe, ori se pot face salată, cu maioneză și usturoi, drob, plăcintă, etc.

Pentru două porții de salată am folosit: 3-400 g ghebe curățate și spălate, 3-4 linguri de maioneză, usturoi după gust, zeamă de lămâie, sare.





Ghebele se taie mărunt sau în bucățele mai mari și se pun la fiert în apă cu sare timp de 10-15 minute. Se pot da 2-3 clocote după care se schimbă apa, deoarece ghebele au un mucilagiu specific persistent, care poate da un aspect neplăcut salatei. După ce au fiert, se scurg bine de apă, apoi se stropesc cu puțină zeamă de lămâie și amestecă bine cu maioneza. La urmă se adaugă bucățele de usturoi, după gust, sau un cățel de usturoi trecut prin sita specială, astfel încât să fie foarte mărunt. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă sare.

Se servește sub formă de tartină, cu decor din pătrunjel verde deasupra.

Poftă bună!


Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).