duminică, 15 ianuarie 2012

Cozonac bogat

Îl făcea maică-mea când era tânără și când făina era făină iar zahărul, zahăr, când gălbenușurile erau aproape portocalii iar drojdia cât o nucă ajungea la un cozonac mare.

Cozonac bogat

Acum l-am făcut din nou, având oarece îndoieli că va ieși bine, ca să-l avem pe masa de Crăciun.

Aluatul si umplutura de nuci au fost făcute exact ca aici: cozonac moldovenesc
cu diferența că nu am pus bucățelele de rahat în umplutura de nuci, ci le-am folosit separat.

După ce aluatul a crescut, îl facem foaie: la o cocă din 500 g făină merg două foi, pentru doi cozonaci, asta deoarece acest fel de cozonac nu poate ieși împletit, ci doar rulat. Pe foaie se întinde crema de nuci, iar peste nuci se pun straturi de rahat tăiat bucățele, smochine tăiate bucățele, felii de portocală, felii de caise confiate, bucățele de ananas confiat. În fotografie aveți toate ingredientele care au fost puse în umplutură, cantitățile ajungând pentru 3 cozonaci mari.

Cozonac bogat

Umplutura arată deja destul de bogată la al treilea rând de fructe puse (poza de mai jos). În final stratul cu de toate este gros și foaia se rulează mai greu:

Cozonac bogat

După ce reușiți să puneți cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt (noi l-am răsturnat de pe planșetă în tavă, la marginea mesei) îl mai lăsați cca 30 de minute la loc cald să crească apoi ungeți cu ou bătut și dați la cuptorul încins la foc moale, cel mult potrivit, timp de peste o oră (chiar o oră și un sfert, dacă focul e mai molcuț), în așa fel încât fierbințeala să pătrundă bine în mijloc, unde sunt multe fructe și mai puțin aluat. Dacă focul e mai mare, cozonacul rămâne crud în mijloc.
Când este rumenit pe deasupra, încercați cozonacul cu un pai sau o țepușă de lemn subțire. Dacă este gata, scoateți tăvile din cuptor și după alte câteva minute scoateți și cozonacii pe o planșetă să se răcească lent. Pentru asta îi puteți acoperi cu unul sau două prosoape curate de bucătărie.

Cozonac bogat

Când se răcesc îndeajuns de mult, îi puteți tăia și servi. Spun îndeajuns de mult pentru că mie îmi place să mănânc cozonacul cald, rece nu mă mai tentează chiar deloc. Este una dintre cele mai aromate si mai gustoase variante de cozonac.

Cozonac bogat

Poftă bună! :)

4 comentarii:

  1. Este foarte frumos si sigur foarte gustos.Imi place tare mult culoarea.Si eu fac foarte des cozonac pentru Diana mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Și dacă ai cuptor electric care ar fi temperatura ideală??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca vine foarte tarziu acest raspuns, dar de cand cu legea aia gdpr sau cum s-o chema, nu mai suntem notificati pe email despre comentarii. Deci daca un foc mediu inseamna 175-180 grade C, un foc ceva mai mic, ca sa se coaca bine acest cozonac ar insemna undeva la 150-160 de grade C. Ba chiar am citit pe un alt blog culinar, al cuiva cu patalama la mana de cofetar-patiser, ca este indicat sa micsoram focul dupa primele 30 de minute, si chiar sa coacem cozonacii cu usa aragazului intredeschisa, pentru ca rezultatul sa fie cat mai bun cu putinta.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).