marți, 2 ianuarie 2024

Medalion de novac la cuptor


Medalion de novac la cuptor


De Revelionul 2024 am avut la masă, printre altele, pește novac. Nu sunt o superstițioasă, dar am câteva astfel de reguli pe care le respect - se zice că de Revelion e bine să mănânci pește sau măcar salată de icre; foarte precis nu știu de ce, probabil ca să ai noroc la bani sau să-ți meargă totul ușor, precum alunecă peștele în apă, ceva de genul, în orice caz. 
 Însă având în vedere că la o masă specială mi se pare normal să fie minim 3 feluri de mâncare, adică aperitive reci, aperitive calde și felul principal, din care primul și al treilea fel conțin carne de pasăre și de porc, consider că la aperitivele calde peștele este foarte potrivit și ușor digerabil, asigurând totodată varietatea felurilor de mâncare de pe masă.

Am ales novacul (un fel de crap, chiar se mai numește crap argintiu) pentru că este un pește mărișor și ai ce să alegi din el după preparare - spre deosebire de păstrăv care e micuț și cu puțină carne - și pentru că are mai puține oase decât crapul sau păstrăvul. Așa că am cumpărat cca un kilogram de medalion de novac din Carrefour și l-am preparat simplu, la cuptor astfel.

Medalion de novac la cuptor


Am pus într-o tavă de aragaz medalioanele de novac după ce am spălat sub jet de apă peștele. Am adăugat sare și piper negru și alb, am pus un pahar de apă, un pahar de apă cu oțet în părți egale, cca 3 linguri mari de ulei de floarea soarelui, zeama de la o lămâie, o foaie de dafin ruptă în bucăți și câteva boabe de piper. Opțional puteți pune și o ceapă tăiată peștișori, eu nu am pus ceapă pentru că aveam la masă persoane care preferă peștele cu sos de usturoi.

Am dat la cuptor la foc mediu spre mic, cu tava așezată în zona inferioară a cuptorului. Nu am acoperit cu nimic tava, și ca să nu se usuce peștele am uns din 10 în 10 minute cu zeamă fiecare medalion. După cca 45 de minute de când a început coacerea, am închis focul și am presărat puțin pătrunjel verde mărunțit pe deasupra peștelui.

La masă a servit fiecare cum a dorit, cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă sau cu mujdei de usturoi. Precizez că deoarece peștele de apă dulce este, de obicei, fad și lipsit de gust, sau are un gust specific de mâl, când este crescut în iaz, un sos care să-i potențeze aroma de pește este necesar. Personal prefer peștele marin ca gust și chiar ca textură, dar de data asta am ținut cont și de preferințele musafirilor mei.

Poftă bună! :)

Medalion de novac la cuptor






Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).