sâmbătă, 11 iunie 2022

Icrele de Manciuria (roșii)

Icre de Manciuria



Icrele negre și cele roșii, denumite și caviar au fost folosite încă din antichitate, dar fiindcă erau scumpe, ca și astăzi, doar cei înstăriți, din familiile nobile și regale aveau acces la ele. Inițial se consumau ca atare, la fel ca orice alte icre, iar în Evul Mediu chinezii au contribuit la îmbunătățirea gustului lor, adăugând sare.

Icrele negre provin de la peștii din familia sturionilor, iar la noi în țară la gurile Dunării vin sturionii din Marea Neagră să depună icre. Noi avem păstrugă, cegă, nisetru și morun, care conțin icre negre. În alte părți ale lumii trăiesc și alte specii de sturioni, cei din Marea Caspică fiind sursa caviarului cel mai scump din lume.
 
Icre de Manciuria



Caviarul roșu aparține speciilor de salmonide, din care face parte și păstrăvul, cu toate acestea icrele de păstrăv, roșii și ele, nu am auzit să fie considerate caviar. Manciuria este denumirea unei provincii din China care exportă astfel de caviar, de somon.

Caviarul este foarte sănătos și mai ales icrele roșii au proprietăți benefice pentru sănătate fiind indicate persoanelor cardiace, de exemplu. Însă nu sunt foarte ușor de procurat, datorită prețului.

Astfel, icrele negre sau roșii adevărate sunt scumpe. Dar în marketuri se găsește și caviar fals, artificial, care este mult mai ieftin și accesibil. Acesta practic nu este fals, conține substanțe extrase din pești, gelatină, sare și ceva conservanți chimici dar în cantitate foarte mică. Aceste biluțe mici care imită icrele sunt alcătuite tot din pește, dar nu sunt icre și nu au proprietățile acestora.

Icre de Manciuria

Caviarul se servește de obicei pe felii de pâine prăjită unsă cu unt, și se răsfiră, în așa fel încât icrele să fie din loc în loc câte una. Nu pentru că sunt rare și scumpe, ci pentru că au un conținut de grăsime ridicat și mâncate în cantități mai mari, pot să provoace senzație de vomă și să vi se pară că au gust neplăcut. Dar icrele false foarte probabil pot fi mâncate cu lingurița pentru că nu au nimic care să vă încarce ficatul și bila.

Eu am cumpărat de la market, deci ieftine, niște icre de Manciuria pentru masa de Paște anul acesta. Chiar și așa, au fost o atracție a mesei și au fost consumate cu plăcere de către musafiri.

Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).