vineri, 10 decembrie 2021

Carne proaspătă, mezeluri și preparate tradiționale la Carmangeria Moldovan

Carne proaspătă, mezeluri și preparate tradiționale la Carmangeria Moldovan


Zilele astea discutam cu manichiurista mea, Rodica, despre ce mâncăruri mai facem de Crăciun și dintr-una în alta am ajuns, cumva inevitabil, la subiectul sarmale și produse din carne de porc. Eu, mai comodă din fire, cumpăr de gata de la market sau comand la anumite restaurante. Rodica, pentru că are casă și teren, crește porc și face câteva sortimente de cârnați, caltaboși, șuncă afumată pentru familia ei. Din discuție am aflat că gustul cărnii de porc de la market nu e același cu carnea porcului crescut acasă ori în ferma familiei. Era logic, dacă mă gândesc bine, pentru că nici găinile crescute la marile ferme avicole industriale nu au același gust cu găina de casă.

Dar pentru mine problema persistă, adică eu nu am cum să cresc porc, și nici nu m-aș pricepe, dar vreau produse de bună calitate, chiar dacă prețul lor este unul mai ridicat. Rodica nu vinde pentru că nu face produse decât pentru consumul propriu, dar o măcelărie sau o carmangerie, afacere de familie, comercializează produse din carnea porcilor crescuți la casă ori la ferme mici, cu mâncare tradițională, ca să zic așa, nu cu concentrate care uniformizează gustul și îl anulează, până într-acolo încât pisicile mele miros acea carne și pleacă flămânde de lângă ea.

Din fericire, la noi există carmangerii și măcelării care desfac produsele proprii sau achiziționate de la mici fermieri crescători de animale. Din păcate, ele nu pot livra în toată țara, dar pot livra în imediata vecinătate, sau preț de 2-3 județe în jur. O astfel de carmangerie este Carmangeria Moldovan din Cluj. Totul a început ca o mică afacere de familie, și când te uiți la poza celor trei generații Moldovan care se ocupă de acum de businessul acesta, zâmbești nostalgic, parcă ar fi familia Ewing din celebrul serial Dallas.

La început a fost un măcelar de meserie, pasionat de ceea ce făcea, care a adunat rețete tradiționale și le-a pus în aplicare într-o bucătărie de vară. Ulterior carmangeria s-a dezvoltat atât cu capital propriu cât și cu fonduri europene (SAPARD și PHARE) sau împrumuturi bancare, familia Moldovan deținând acum și ferme de bovine, iar punctele de desfacere sunt în număr de 32, pe raza județului Cluj.

Carne proaspătă, mezeluri și preparate tradiționale la Carmangeria Moldovan

 salam de Sibiu, șuncă de curcan, jambon de pui, salam regal

Gama de produse care se vede și pe site este foarte diversă și cumpăr fără să stau pe gânduri în special mezeluri, deși la Carmangeria Moldovan găsești carne proaspătă de toate felurile, adică de porc, vită sau pasăre, pe lângă semipreparate și preparate culinare gen friptură, pe care le găsești pe site sub denumirea de mintenașuri. 
Dar eu prefer mezelăria gen salam de Sibiu, salam regal - despre care pot spune că-mi place foarte mult - pentru că am avut ocazia să gust, adus de un nepot student în Cluj-Napoca și care mă mai servește cu câte o sacoșă cu produse de mezelărie din Carmangeria Moldovan când vine acasă - șuncă din piept de curcan, jambon de pui, mușchi țigănesc, etc. Sunt produse așa ca altă dată, au gustul copilăriei și adolescenței mele, gustul acela inconfundabil de carne adevărată, cum zic eu, de carne de animale și păsări de casă preparate pentru clienți la fel ca pentru familia proprie.

Jambonul din piept de pui, care pe vremuri se numea ruladă de piept de pui, arată exact ca acum câteva zeci bune de ani: vezi fibra mușchiulețului de pui ușor în spirală de la cum a fost rulată carnea și apoi pusă la fiert. Mușchiul țigănesc arată exact așa cum trebuie să arate - o combinație de ceafă de porc și cotlet, preparat prin fierbere și apoi afumat.

Carne proaspătă, mezeluri și preparate tradiționale la Carmangeria Moldovan

mușchi țigănesc

Prețurile de la Carmangeria Moldovan sunt mai mult decât decente. Multe produse sunt la prețuri mai mici decât omoloagele lor din marketuri, care nu au niciun gust de cele mai multe ori.
Iar în afară de faptul că hrana de bună calitate este obligatorie în zilele noastre, dacă vrem să fim sănătoși, a cumpăra de la un mic producător mai degrabă decât de la market aduce cu sine și o serie de avantaje precum:
  • ajuți un producător român să se dezvolte și să asigure locuri de muncă.
  • ajuți economia (afacerile și industria locală).
  • te poți interesa direct la producător ce rețetă folosește sau orice alte detalii te interesează, lucru care este imposibil de făcut în cazul produselor de market, mai ales când nu provin din România.
  • poți urmări cu ușurință proveniența cărnii din care sunt preparate produsele de carmangerie pe care le cumperi.
  • poți să descoperi produse locale tradiționale pe care nu le vei găsi în altă parte.

Acestea fiind spuse, dacă vei cumpăra mezeluri sau alte produse din carne de la Carmangeria Moldovan sau vrei să te interesezi mai întâi de ceea ce oferă, și ești din Cluj, îi poți contacta direct la sediul din str. I.L Caragiale nr.16, Sânnicoară, Apahida, Cluj, telefon 0747-051.900, le poți lăsa un mesaj prin formularul de la pagina de contact, sau poți vizita pagina lor de facebook.





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin



6 comentarii:

  1. De ținut minte la următoarea vizită în Cluj.

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul arata minunat! Daca ajung in Cluj, voi lua in considerare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt preparate perfecte pentru un aperitiv aspectuos de sarbatori :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata foarte bine si ajutati si economia locala. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine totul si mi-as dori sa le pot gasi si eu in Galati

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru recomandarea si sprijinul afacerilor locale. Sigur ii voi cauta cand ajung prin zona!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).