sâmbătă, 10 aprilie 2021

Portokalopita, plăcintă grecească

Portokalopita, plăcintă grecească


Portokalopita este o plăcintă grecească în care se folosește și iaurt. Am mai făcut rețeta aceasta acum mai bine de 6-7 ani, preluată după un blog culinar cunoscut, dar era modificată și simplificată atât de mult încât rezultatul final nu doar că nu era foarte gustos, dar era și foarte diferit de rețeta de portokalopita pe care am găsit-o acum.

Plăcinta grecească cu iaurt, portokalopita (în traducere înseamnă plăcintă cu portocale), are originea în zona Chania din insula Creta. Din cauză că acolo sunt multe plantații de portocali, lumea pregătește tot felul de rețete și din câte am citit pe internet, această plăcintă, deși răcoritoare, este un desert de iarnă la greci.

Apoi, căutând o rețetă originală acum câteva săptămâni, pentru că făcusem iaurt de casă și fiind prea mult, nu doream să-l arunc, am găsit mai întâi o rețetă care presupun că este mai clasică, mai veche, pentru că e destul de complicată, aș spune. O găsiți pe youtube aici: în bucătăria lui Akis

Rețeta pe care am folosit-o eu este următoarea:

Un pachet de foi de plăcintă de 400-450 g, se taie cu foarfecul în bucățele mici (cel puțin eu așa am făcut, deși varianta grecească spune să luați foaie cu foaie, să le puneți sub formă de armonică într-o tavă și să le uscați la cuptor, apoi să le fărâmițați bine). Bucățile de plăcintă tăiate așa, le-am aranjat într-o tavă pentru a se usca la cuptor timp de o oră la foc mic. Atenție, bucățelele de foi trebuie să devină sfărâmicioase dar să nu se rumenească! Doar să se usuce bine. Când foile sunt uscate se scoate tava și se lasă deoparte să se răcească puțin.

Între timp, până se usucă acele bucăți de foi, pregătiți un sirop din 350 ml apă, zeama de la 2 portocale, 250 g zahăr, zahăr vanilat și puțină scorțișoară. Pentru că acum există pliculețe de zahăr vanilat cu scorțișoară, eu am folosit două astfel de pliculețe. Se dă totul la foc mediu până când siropul clocotește. După aceea se lasă să se răcească.

faze ale prepararii

Pasul următor: 4 ouă întregi se mixează la viteză mare cu 180 g zahăr și 2 pliculețe de zahăr vanilat cca 10 minute. Se adaugă 250 ml ulei, 250 ml iaurt, răzătura de la 2 portocale, un plic de praf de copt. Se amestecă totul bine, apoi toată această compoziție se amestecă cu foile de plăcintă mărunțite și uscate pe care le-ați scos din cuptor și le-ați lăsat să se răcorească. Rezultă o compoziție destul de fluidă care se pune într-o tavă neunsă (deși în rețeta video arată o tavă unsă și tapetată, plăcinta are ulei în ea, deci nu e necesar ca tava să fie unsă) și se dă cca 40 de minute la cuptor la foc mediu.

faze ale prepararii

Când e coaptă, siropul rece se toarnă peste plăcinta fierbinte și apoi se lasă cca jumătate de oră să se încorporeze în plăcintă. Va intra absolut tot, nu vă faceți probleme, și chiar dacă nu intră tot siropul, portokalopita, ca multe din deserturile grecești este o prăjitură cu sirop. Ba chiar unii fac mai mult sirop și mai toarnă puțin și în farfurie, la servire. După ce siropul a intrat în plăcintă, aceasta se porționează și se servește.

placinta portionata

Portokalopita este delicioasă, și, după gustul meu e mai bună caldă decât rece. Ce aș schimba la ea? Aș mai scădea din cantitatea de zahăr, pentru că iese foarte dulce așa, și din cea de ulei. Când se răcește plăcinta, uleiul se simte și nu mi-a plăcut acest aspect.

Portokalopita, plăcintă grecească

Altfel, este una dintre cele mai bune prăjituri pe care am mâncat-o vreodată! Așa că nu-mi rămâne decât să vă las și clipul de unde am preluat rețeta aceasta de portokalopita și să vă spun:

Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).