vineri, 30 august 2019

Cuib de randunica - restaurant Casa Romaneasca (P.Nt.)

Cuib de randunica - restaurant Casa Romaneasca (P.Nt.)


Bine v-am regăsit!

Azi vreau să vă recomand un nou fel de mâncare - nou pentru mine, firește - pe care l-am comandat la un restaurant de cartier din urbea mea natală. Mâncarea nu este vreo specialitate nemaiauzită, dar combinația și prezentarea, ca și numele, mie mi-au plăcut foarte mult.

Pentru pietreni, este vorba despre restaurantul Casa Românească, de pe str. Oituz, în spatele Liceului Economic. Nu sunt sigură că a păstrat această denumire, acest restaurant a avut mai multe nume de-a lungul vremii (după Revoluție, că înainte era casa cuiva) iar cel mai bine păstrat în memoria localnicilor este cel de Casa Albă, dar locația a suferit mai multe transformări de design și de proprietari în cei peste 25 de ani de când există. În orice caz, din păcate are o reputație și o poreclă ai puțin bune - la hoața. Nu știu cui se datorează supranumele, dar eu de la lume am auzit, acum vreo 5 ani această faimă nu tocmai de dorit.

Din punctul meu de vedere partea proastă a lucrurilor stă în mesele de tip parastas de care Casa Românească nu duce lipsă în special sâmbăta. Dacă vrei să iei masa acolo și este un parastas, ori mai multe, sau o masă festivă, totul e la ghici. Am văzut recenzii pe google ale unor clienți care au plecat pentru că nu venea nimeni la masa lor. Altfel, dacă nu e ocupat mai tot restaurantul cu asemenea mese, poți mânca un prânz chiar fain aici.

Cuib de randunica - restaurant Casa Romaneasca (P.Nt.)


Dar să vă spun despre cuibul de rândunică. Eram cu o verișoară, ea a vrut pui cu smântână, și a primit câteva ciocănele cu sos alb de smântână - sinceră să fiu, eu puiul cu sos îl fac numai din piept, dar n-o fi musai așa. Iar eu am văzut acel felul doi cu denumirea de cuib de rândunică. Am cerut așa ceva plus o salată de varză, deși nu era necesară, dar nu știam asta.

Cuibul de rândunică, așa cum am spus, este o mâncare banală, dar gustoasă, cu o prezentare deosebită. Este de fapt un platou cu două sau 4 bucăți de friptură la grătar de pasăre și de porc, acoperite cu piure de cartofi puțin scobit la mijloc, iar acolo se rade parmezan din belșug, ca să arate a cuib. Platoul se garnisește cu castraveți murați și alte murături, deși vara aș fi preferat felii de ardei și de roșii, să zicem. Însă probabil că bucătarul a pus castraveciorii în așa fel încât să te ducă cu gândul la cozile de rândunele.

Așadar, dacă aveți musafiri la masă și vreți o prezentare deosebită la o friptură clasică, acest cuib de rândunică este soluția. Cred că se poate pune și o garnitură din cartofi prăjiți sau wedges în loc de piure. Ideea este să aibă parmezan ras pe deasupra, mult, ca la un cuib adevărat.

Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!



16 comentarii:

  1. Vain, total arata delicios! Un festin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca arata foarte bine. Si este o idee buna pentru acasa.
    Cat despre personal, cred ca trebuia sa-ti spuna ca nu ai nevoie de salata. In mod normal, ti se prezinta mancarea comandata. Asta daca nu scrie in meniu.
    Voi intreba si eu unde este, cand ajung in zona. Sunt ceva ani de cand nu am mai fost si imi propun sa ajung.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu scria in meniu ce este asta, am intrebat si mi s-a spus doar că friptură cu piure. Ei... personalul face tot posibilul sa-ti scoata cat mai multi bani din buzunar, nu?

      Ștergere
  3. Ce bine arată mâncarea lor. Trebuie neapărat să vizitez și eu localul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de tare, n am stiut pana acum de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de idee! Arata chiar foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam de acest fel de mancare chiar daca mancam destul de des pireu cu friptura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa denumire, nu m-ar fi dus gandul la friptura cu piure. Sa stii ca e o idee de furat si de folosit si acasa, cum zici si tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine, de aceea am intrebat, dar vorba ta, ideea e buna de furat :)

      Ștergere
  8. Da, am fost si eu acolo si am mancat! Ne-a atras si pe noi denumirea si asa am comandat :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca e delicios! Nu am mancat niciodata acest fel de mancare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu ai mancat niciodata piure cu friptura la gratar si muraturi?

      Ștergere
  10. Arată tare bine sichiarmi-ai făcut pofta

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).