duminică, 27 noiembrie 2016

Terina de pui


Terina de pui

La început am vrut să fac o salată boeuf în formă de terină, cu ouă la mijloc, dar mai apoi am căutat o reţetă de terină franţuzească, de curiozitate, să văd şi eu ce este aceea. Şi am găsit, una de pui, pe care am adaptat-o la ceea ce voiam eu să fie.

Am avut aşa: 2 bucăţi mari de piept de pui, de cca 500 g în total, 2 cepe, un morcov mic şi o rădăcină de pătrunjel mică, 3 ouă, verdeaţă tocată, sare, piper alb, cimbru, cca 100 g de şuncă ţărănească tăiată cubuleţe, 2 felii de pâine albă muiată, ouă fierte, ulei, apă.

Metodă

Terina de pui
Pieptul de pui l-am porţionat în fâşii pe care le-am tocat prin sita măruntă a mașinii, dar înainte de asta am păstrat cca 70 g de carne de pui pe care doar am tăiat-o cubuleţe. Carnea trebuie să fie ca o pastă şi cine are un blender mai puternic, poate da carnea la blender. După aceea am procedat ca la orice tocătură, adică am adăugat pâinea muiată în apă (sau în lapte, cine doreşte), ceapa tăiată fin şi sotată în ulei, 3 ouă, sare, piper alb, cimbru, apoi morcovul şi pătrunjelul rădăcină tăiate cubuleţe (şi fierte în prealabil, eu nu le-am fiert şi au rămas tari, deşi am ţinut terina 90 de minute la cuptor; nu-mi dau seama de ce legumele nu s-au înmuiat, dar de acum înainte n-o să le mai pun crude în carne), verdeaţa tocată, bucăţica de piept tăiată cubuleţe şi şunculiţa tăiată fâşii sau cubuleţe. Am pus şunculiţă de porc pentru că m-am gândit că pieptul de pui e cam sec şi un mic adaos de slăninuţă nu-i strică nici la gust şi nici la fineţe. Şi am avut dreptate. Până am amestecat totul bine, am pus şi 4 ouă la fiert - mie doar 4 mi-au trebuit, fiecare pune câte este nevoie, în funcţie de tavă.

Terina de pui

După ce am amestecat bine totul cu mâinile, am adăugat câteva linguri de ulei şi o jumătate de pahar de apă, pentru că mie mi s-a părut cam uscată compoziţia. Am aşezat jumătate din amestec într-o tavă de cozonac cu hârtie de copt pe ea, am aranjat ouăle, fierte tare şi decojite, pe lungime, apoi am pus restul de tocătură nivelând frumos. Am dat tava la cuptor, fără s-o ung cu ou - voiam să iasă totul cât mai alb - pusă într-o altă tavă, întinsă, unde am turnat două pahare de apă. Acesta este un specific al terinei, se coace oarecum la bain marie. Focul l-am potrivit la cca 160 de grade, adică ceva mai jos decât linia pentru "foc potrivit" şi am lăsat să se coacă o oră şi jumătate.

Terina de pui
Când am scos terina din tavă, era destul de îmbibată cu apă, aşa că mai întâi am tăiat un capăt şi am lăsat să iasă apa din ea. N-a curs multă, doar jumătatea de pahar pe care o adăugasem în compoziție. După ce s-a răcorit bine, am porţionat-o şi am decorat-o cu puţină maioneză. Dacă doriţi, când este rece o puteţi îmbrăca în maioneză, sau în aspic, sau o puteţi decora cum doriţi dv. Din lipsă de spaţiu pe masă, am pus la fiecare musafir în față câte un platou cu aperitive, printre care şi o felie mai grosuţă, de terină.
Nouă ne-a plăcut mai mult decât clasicul drob cu carne de pui, terina este mai fină şi mai gustoasă, probabil datorită coacerii în tava cu apă.

Vă recomand s-o încercaţi şi să constataţi dv. înşivă dacă este aşa cum am spus sau nu.

Poftă bună! :)

Terina de pui

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




16 comentarii:

  1. Ce bine arata, multumim pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine. Imi notez si eu reteta pentru ca sunt curioasa daca vor manca cei doi copii ai mei.

    RăspundețiȘtergere
  3. tare buna trebuie sa fie, o sa incerc si eu, merge ca idee!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata absolut delicios. Cred ca ne va place si noua, mai ales sotului!

    RăspundețiȘtergere
  5. De retinut si notat pentru aperitivele de sarbatori!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vad ca seamana foarte mult cu drobul asa ca o s-o prepar si eu de Craciun. Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este, insa e mai cremoasa compozitia si exista o diferenta in felul in care se coace - tava cu terina se pune intr-o alta tava, cu apa! Neaparat!

      Ștergere
  7. Arată a farfurie de sărbătoare. E bine să mai scoți rețete uitate din caiet :)

    RăspundețiȘtergere
  8. E foarte aspectuasa, musafirii o sa fie incantati de un asemenea tratament gastronomic.

    RăspundețiȘtergere
  9. La ora aceasta deja salivez. Daca vedeam astazi aceasta reteta , o incercam si eu, dar maine nu imi va scapa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salata de beof nu mi place deloc, deci nu stiu cum m as descurca cu aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu e o salata de boeuf, este un fel de drob copt la foc mic.

      Ștergere
  11. Arata foarte bine si cred ca o sa incerc si eu sa o fac. Mi-am notat reteta! Multu!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt destul de multe ingrediente, inițial mă gândeam că o pot readapta după ce mănânc eu, dar acum nu știu, ar fi prea multe de schimbat, observ.

    RăspundețiȘtergere
  13. Chiar arata delicios. E de salvat reteta. ::)

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata delicios. Am trecut-o pe lista pentru sarbatori.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).