marți, 6 septembrie 2016

Vita gorgonzola cu cartofi si caise confiate


Vita gorgonzola cu cartofi si caise confiate

Muşchiul de vită cu sos gorgonzola şi cartofi la cuptor asezonat cu caise confiate este o reţetă de restaurant, de data asta inspirată de două restaurante diferite, unul de fiţe (Noir) şi celălalt mai popular (Aroma catering), dar ambele cu mâncăruri foarte gustoase şi proaspete zi de zi. Aşadar avem nevoie pentru o porţie de: câte două felii de muşchi de vită sau viţel, a câte 100 g fiecare, un cartof mare tăiat felii groase în lungime, câteva caise confiate şi 2 linguri de sos gorgonzola.

Sosul se prepară astfel: 100 g unt se pune la topit în tigaie pe foc moale, apoi se adaugă 2 linguri de smântână nu foarte grasă şi 50 ml lapte. Când totul este omogenizat mai puneţi şi o bucată de brânză gorgonzola tăiată cubuleţe mici. Cantitatea de brânză este de cca 50 g, dar puteţi adăuga după gust, eu prefer acest sos cu un pic mai multă brânză, cam 80-100 g pun acolo. Se amestecă uşor totul, cu o lingură de lemn, până când brânza se topeşte complet în sos. Nu este nevoie de sare sau arome, pentru că brânza gorgonzola e destul de sărată şi de aromată.

Muşchiul de vită se taie felii groase de 2 cm şi se dă la cuptor împreună cu feliile de cartofi, cu puţină apă, ulei, condimente (sare, piper, şi ce mai doriţi dv.). Se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă să se pătrundă bine şi să se rumenească feliile de cartofi iar sosul să scadă bine (dar să nu se ardă!). Asta înseamnă cam o oră la cuptor la foc mediu, iar după 30 de minte luaţi folia de pe tavă.

Caisele se pun într-o tigaie cu câteva linguri de apă, nu foarte multă, şi eventual o linguriţă de zahăr sau miere, să fiarbă pe foc domol până când se înmoaie bine de tot. Când sunt gata, le puteţi adăuga la tava cu friptură din cuptor în ultimele 5 minute, sau le puteţi pune doar în farfurie. Dacă nu aveţi caise confiate, puteţi folosi gem de caise dezlegat în puţină apă fierbinte, însă acesta va trebui adăugat la cuptor peste muşchiul de vită înainte de a închide focul. Efectul gustativ va fi acelaşi.

Eu am procedat aşa: când a fost gata friptura, am băgat feliile de muşchi în sos preţ de câteva minute, apoi am pregătit masa. În farfuria fiecăruia am pus 2 felii de muşchi deja înmuiat în sos gorgonzola, câţiva cartofi rumeniţi la cuptor, 2 linguri de sos cald şi câteva caise fierte în apă şi zahăr. Datorită gustului dulce-acrişor al caiselor, acest felul doi nu necesită o salată alături, dar puteți servi salată de sezon, după dorinţă.


Poftă bună! :)

Vita gorgonzola cu cartofi si caise confiate



7 comentarii:

  1. Ooo, da, daca e de la Noir inspiratie garantez pentru reusita :)
    Am mancat si eu la ei o friptura cu sos de ciocolata. Yammy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu muschiul cu sos de ciocolata nu l-am incercat, dar toata lumea il lauda, asa ca trebuie sa ma hotarasc intr-o zi sa-l gust!

      Ștergere
  2. Valeeuuu iti lasa gura apa. E sigur si pe lista noastra

    Irina Marin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cu siguranta o sa mai fac reteta asta si cu alte feluri de carne. Doar sa ma aprovizionez cu o bucata mai zdravana de gorgonzola, ca o cutie de caise confiate mi-am luat deja! :)

      Ștergere
  3. Doamneeeeee ce bunatate !
    Imi place mult combinatia su sosul si caisele...cred ca a fost un deliciu .
    Meniu de sarbatoare !

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).