luni, 4 aprilie 2016

Urzici mestecate

Urzici mestecate

E o mâncare de post, excelentă pentru perioada actuală și nu numai, marca Sanda Marin. De fapt, urzicile se dau prin blender după ce fierb un pic, ca să iasă un piure, dar cum fiecare are colivia lui, iar mie nu-mi place aspectul piureului de urzici, că-l asociez în imaginația mea cu ceva foarte neplăcut, prefer să las urzicile așa cum sunt.

De ce le zicem noi, pe aici, prin zona Neamțului, urzici mestecate? Pentru că pe vremea când părinții mei erau tineri, nu exista blender, și urzicile se frecau (mestecau), după ce fierbeau bine, cu o furculiță, până se zdrobeau de tot.

Cum se face: mai întâi ai nevoie de cca 300 g de urzici curățate, pentru 2-3 porții (nu foarte sățioase, dar... asta este, dacă postești, va trebui să mănânci ceva mai des ca de obicei :) ), o ceapă medie sau o legătură de ceapă verde, sare, piper, sos de usturoi și hrean ras (opțional).

Urzici mestecate
Mai întâi se curăță ceapa, se taie mărunt și șe călește înăbușit cu sare. Urzicile tinere, curățate și bine spălate în câteva ape, se pun ca atare la fiert în apă cât să le cuprindă. Dacă sunt mărișoare, pot fi tocate cu cuțitul înainte de a le pune peste ceapa călită. După aceea se lasă să scadă apa (să fiarbă fără capac) cât vă place și se amestecă bine cu o furculiță, sau o lingură de lemn ca să se mărunțească bine și să se omogenizeze mâncarea. La urmă se dă un praf de piper, după gust. Se servește cu sos de usturoi și/sau puțin hrean ras.

Poftă bună!

Urzici mestecate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).